keskiviikko 6. huhtikuuta 2011
Käyn vain pesemässä käteni
Sanonta "Pesen käteni koko jutusta", lienee kaikille tuttu. Käsien pesuun liittyvää kuvakieltä löytyy myös raamatun kohdasta, jossa Pietari pyytää Jeesukselta, että tämä ei pesisi ainoastaan hänen jalkojaan, vaan myös kädet ja pään. Meille, joille lämmin vesi tulee ja menee vipua kääntämällä, käsien pesu on itsestään selvyys, jonka merkityksellisyyttä emme tule edes ajatelleeksi muulloin kuin jonkin epidemian yhteydessä, jolloin sen tärkeyttä kilvan korostetaan. Tilanteisiin, joissa vettä ei ole saatavilla, on kehitelty kätevästi mukana kuljetettavia kosteuspyyhkeitä. Parikymmentä vuotta sitten matkalla Helsingistä Akabaan jordanialaisen lentokoneen miespuoliset lentoemot nostelivat pihdeillä kullekin matkustajalle lämpimän kostean kangaspyyhkeen, johon tämä ennen ruokailua saattoi puhdistaa kätensä. "Puhtaus on puoli ruokaa", sanotaan, mutta kyllä siinäkin voidaan mennä liiallisuuksiin. Tuttavallani, neiti NN:llä oli itä-eurooppalainen miesystävä, joka kävi tämän tästä ja mitä uskomattomissa tilanteissa pesemässä käsiään. Nuoruudessaan mies oli haaveillut lääkärin opinnoista, mutta oli kuitenkin kouluttautunut ihan eri alalle. Harmi, hänestä olisivat saaneet siistin lääkärin, neiti NN kertoi arvelleensa. Hänen mielestään ystävän käsihygenia alkoi jo lähennellä pakkomielteisyyttä, kunnes hän sattumalta kuuli radiosta jonkun venäläiseen kulttuuriin perehtyneen henkilön haastattelun. Haastateltava kertoi, että päinvastoin kuin me suomalaiset, jotka ilmoitamme seurueellemme käyvämme vessassa, toiletissa, miesten/naisten huoneessa taikka "tuolla kulman takana", venäläinen mies (naineko myös?) sanoo: "Käyn pesemässä käteni." Mitä muuta hän sillä reissulla toimittaa, hän ei pidä tarpeellisena muille kuuluttaa. Eli - neiti NN:n huippusiisti miesystävä mitä toden näköisemmin kärsi eturauhasvaivoista. Tai hänellä oli yliaktiivinen rakko tahi harvinaisen reipas suolentoiminta. "Syö greippi päivässä, niin suoli toimii greippaasti!" Jotenkin tuohon tapaan suomalaisessa tv:mainoksessakin joskus kehotettiin. Eikä suomalaisturistien seurueessa keskustelu suolen toiminnasta tai toimimattomuudesta ole tabu. Pissahätä, vessahätä, onko kyseessä iso vai pieni hätä, täysi rakko, kupla otsassa, löysä vatsa, kova vatsa, ripulointi tai ummetus... Tässä joitakin mieleen muistuvia aiheita, joita ei välttämättä karteta edes ruokapöydässä. En väitä, ettenkö olisi johonkin edellä mainituista syyllistynyt joskus itsekin, mikä niitä kaikkia omia mokia muistaa... Nyt kuitenkin käyn pesemässä käteni ja alan pussittaa uunista ottamiani korvapuusteja pakastimeen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Vaikka miten monta kertaa olen jaksotellut tekstin kappaleisiin, tähän se tallentuu yhtenä pötkönä.
VastaaPoistaPetriina: Voit kokeilla tehdä kappalejaot siten, että painat vaihto- eli shift- näppäintä samalla
VastaaPoistakuin enteriä!
Tuolla tavoin kappalejaot usein onnistuvat hyvinkin :-)
Kiitos mk, kokeilin tuon tarinan lopussa olevan kynän avulla, mutta vaikka klikkasin enteriä ja siftiä yhtä aikaa ja teksti kappaloitui kyllä, mutta blogiin julkaistuna ei. Onneksi ei ole tuon pitempi juttu. Aikaisemmissa jutuissani kappalejako on onnistunut ilman ongelmia.
VastaaPoistaÄidiltäni kuulin tällaisen asian, ettei ruuan jälkeen heti saa mennä "pesemään käsiään" eli kakalle. Sitä pidettiin syntinä Jumalaa ja ruokaa kohtaan.Tämä siis tosiaan ennenvanhaan.
VastaaPoistaTaidanpa käväistä...
Minä tykkään että pöydässä ei puhuta paskajuttuja ja Pilatuksen tavoin pesen käteni aina silloin tällöin, mutta suihkussa käyn aika paljon, tosin nyt kiukuttaa kun on vähän vaivalloisempaa.
VastaaPoistaTuli varmaan hyviä puusteja, voi että tuli ihan vesi kielelle:
Minulla taas kappalejakoja tulee aivan liikaa ja esikatselu on aina erinäköinen kuin kirjoitettu versio aina tottakai, ja eestaas pitää sitten sitä tituleerata että tulisi edes sinne päin... mutta ihan ok tämä juttu:)
VastaaPoistaAnjuusan äiti olisi varmaan kauhistellut juhlia tai bussiretkien tankkaustaukoja, joissa ensin ollaan ruokajonossa ja heti sen jälkeen jonotetaan vessaan!
VastaaPoistaMustis, korvapuusteista, joissa oli täytteenä voi-tomusokeri-vaniljasokeri-korppujauhotäyte,tuli hyviä. Ohjeeseen kuuluu pähkinäjauhetta/rouhetta myös, mut sitä en laita kun joku saattaa olla sille allerginen.
Hei Petriina, ei sitä meillä käytetty onneksi, vaan sen oli kertonut äidinäiti,*1862, eli aika vanhaa tietoa. Tietenkään se ei koskenut kaikkia koteja.
VastaaPoistaPuusteja en ole leiponut aikoihin, jos oisin, oisin syönyt varmaan heti 5 peräkkäin ja sitten...kaamea morkkis :)
Mä söin 3...
VastaaPoista