tiistai 2. lokakuuta 2012
Sähkölle allerginen?
Kuumottaako kasvojasi? Pisteleekö ihoasi? Onko sinulla päänsärkyä, huimausta, sydänoireita, hengenahdistusta? Koordinaatiohäiriöitä, tinnitusta, uupumusta, keskittymishäiriöitä, muistivaikeuksia, nivel- ja lihaskipuja?
Edellä mainitut ovat tyypillisimpiä sähkölle yliherkän henkilön oireita, mutta voivat toki johtua monista muistakin syistä. Juuri ilmestyneessä kirjassa "Kun säteily satuttaa" kymmenisen korkeasti koulutettua, erilaisissa ammateissa toimivaa sähköherkkää (enää ei käytetä sähköallergia-nimitystä) henkilöä kertoo sairastumisestaan sekä siitä, miten useimmat heistä ovat erilaisin järjestelyin joko pystyneet olemaan työelämässä koko ajan tai palaamaan sinne takaisin. Editan julkaiseman kirjan ovat toimittaneet kirjailija Anelma Järvenpää-Summanen ja Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Nurminen, jotka kertovat myös oman tarinansa.
Millaisia mainitut erikoisjärjestelyt heidän kohdallaan sitten ovat olleet? Joku on hankkinut tietokoneensa näytön ympärille teräspellistä ja johtavasta pleksistä valmistetun kaapin, jonkun on pitänyt luopua kännykän käytöstä ja television katselusta kokonaan, jopa bussissa kännyköihinsä puhuvat kanssamatkustajat aiheuttavat oireita niin että hänen on joko vaihdettava paikkaa tai suojauduttava erikoisvalmisteisella huivilla, jonka sisällä on kaksi kerrosta ohjussuojakangasta. Joku ei voi mennä lainkaan tilaisuuksiin, joissa tietokoneet tai matkapuhelimet ovat päällä. Toinen, joka maaseudulla tuntee itsensä hyvävointiseksi, oireilee kaupunkien keskustoissa, onpa joku joutunut muuttamaan juuri hankkimastaan kerrostalon kattohuoneistosta, koska naapuritalossa sattui olemaan erään operaattorin pääkonttori. Talon seinälle oli asennettu neljä matkapuhelintukiasemaa, jotka olivat samalla korkeudella kuin hänen kotinsa ja joiden antenneista osa oli suunnattu juuri hänen asuntoaan kohti. Joku on laittanut kotiinsa säteilyä eristävät verhot, toinen teettänyt ulkomaanmatkaa varten hiilikuitukankaalla vuoratun silkkiponchon. Joku joutuu pyytämään luennolleen tulleita henkilöitä katkaisemaan matkapuhelimistaan virran, jollain on mahdollisuus työpaikallaankin - ainakin vielä toistaiseksi - käyttää kaiuttimella varustettua lankapuhelinta jne.
Mitä enemmän korkeilla radiotaajuuksilla toimivia langattomia laitteita, sitä enemmän säteilylle herkistyneitä ihmisiä, toteavat asiantuntijat. Moni onkin hankkinut mittarin, jolla voi mitata esimerkiksi asuinympäristönsä radiotaajuuksia.
Kirjassa esiintyvät henkilöt ovat keskivaikeasti herkistyneitä, pahempiakin tapauksia on sekä niitä, jotka tietävät oireilevansa lievästi, mutta pystyvät elämään ongelman kanssa. Itse kuulunen viime mainittuihin. Pari vuotta sitten vaihdoin rikkoutuneen pöytäkoneeni kannettavaan, johon hankin langallisen hiiren, mutta jolla kirjoittaessani aloin saada rajuja pahoinvointikohtauksia. "Jos joku on allerginen sähkölle, on hän allerginen kaikelle muullekin," päivystävän poliklinikan nuori naislääkäri paukautti kun arvelin oireideni ehkä johtuvan tietokoneen näytöltä saamastani säteilystä. Ei se nyt ihan niinkään ole, sanoin ja kerroin tuttavastani, joka ei ole allerginen muulle kuin em. säteilylle. Lääkäri myönsi että ei ollut sähköyliherkkyydestä aikaisemmin kuullutkaan.
Ruotsissa sähköyliherkkyys on virallisesti tunnustettu toimintarajoite, meillä Nokialandiassa ei. Mutta eivät markkinat siihen kaatuisi, vaikka se tunnustettaisiinkin, päinvastoin, alettaisiin suoltaa "vähemmän säteileviä" laitteita ja erilaisia oheislaitteita säteilyn minimoimiseksi. On niitä markkinoilla jo nytkin, jotkut kelvollisia, jotkut pelkkää huuhaata, kuten eräs kirjassa esiintyvistä oli saanut kokea.
Oma tilanteeni helpottui kun poikani liitti vanhan pöytäkoneeni näppäimistön ja ison mattapintaisen näytön kannettavaani ja kannettava on nyt taustalla "keskustietokoneena" eli mulla on tässä kaksi näyttöä auki kuten kuulemma lehtien toimituksissa! Jos huono olo yllättää, voin sulkea koneen ja tehdä muita hommia. Voin myös katsella telkkaria ja puhua kännykkään, olkoonkin että pitkähkön puhelun aikana korvan ympäristöä alkaa kuumottaa. Eniten huolestuttavatkin lapset, jotka näpräävät älypuhelimiaan, puhuvat pitkiä kännykkäpuheluja, viettävät tuntikausia tietokoneen äärellä. Ja eilen luin eräästä lehdestä jutun, jossa hehkutettiin "tabletteja", joilla voi surffailla vaikka peiton alla! Ostaisinko lapsenlapsille joululahjaksi korvanappikuulokkeet kännyköitä varten ja jos, niin käyttäisivätköhän ne niitä?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Sinullako on tuo allergia?
VastaaPoistaOlen siitä tv:stä kuullut ja ajatellut, miten vaikea tilanne voi olla nykyaikana. Mehän elämme sähkön ympäröiminä.
Suomi junnaa tässäkin asiassa perävaunussa. Julkisuutta vaan, ehkä sitten pikkuhiljaa...
Mobira MD-59 kanettava, jossa oli sisäantenni (ei katto) paikallaan ja lähetystehon sai valita 7w tai 15w teholle niin ainakin mulle tämä aiheutti verkkokalvoille kuumotuksen puhelun tullessa, paljon ennen kun puhelin edes alkoi soida.
VastaaPoistaTilanne, jos puhelin oli esmes auton etupenkillä vieressäni.
Myös soittaessani radioaallot tuntuivat verkkokalvolla.
Kun käytti pienempää tehoa kuumotus, (niinkuin tuleen tuijotus joka tuntuu polttavan silmiäsi) helpotti huomattavasti, ulkoantenilla(katto) poistuen kokonaan.
Tiedätkö Petriina, olen epäillyt itselläni tätä jo pitkään, sillä päätetyöskentely on välillä ollut tuskallista. En vain ole kehdannut sanoa sitä ääneen, ettei leimata enempää höppänäksi:) Olen ajatellut että ne johtuvat kuitenkin ehkä enemmänkin niskahartiajännityksestä sun muista jutuista, vaikka amalgaamasta ja kuvailemiasi oireita on ollut todella pitkään. Lisäksi migreenin kaltaista sahalaitaa ja näkökyvyn menetystä.
VastaaPoistaEpäilen että kännykkäkin aiheuttaa omia juttujaan, sillä puhun todella paljon ja tuntuu että pääkin välillä kuumenee (naurua) tämä kuulostaa todella hullulta ja ehkä koomiselta, mutta olin helpottunut kun luin lehdestä että näinkin voi olla. Ja nyt tästä. Kiitoksia.
Pitkäänhän on keskusteltu lasten kännykän käytöstä ja tietokoneista ja niiden vaikutuksesta muutenkin.
Kiitos kommenteistanne! Omat oireeni ovat todellakin helpottaneet saatuani isomman näytön ja erillisen näppäimistön, mutta kovin pitkää aikaa en vieläkään voi koneella yhteen menoon olla kun alan tulla huonovointiseksi, onneksi ei tarvitsekaan. Osallistuin (nimettömänä) Turun ammattikorkeakoulun sähköyliherkkyydestä tekemään tutkimukseen, jonka tulokset valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Olisin voinut lähettää Toshiba-merkkisen kannettavani sinne laboratorioon tutkittavaksi, mutta koin lähettämisen hankalaksi, varsinkin kun oma ongelmani oli jo osittain ratkaistu.
VastaaPoistaKirjan mukaan lievästi oireilevat eivät oireistakaan puhukaan, koska ne helposti leimataan luulotautisuudeksi, psykiatrian piiriin kuuluviksi. Insinöörit myöntävät ongelman olmassaolon, lääkäreistä vain muutamat. Toivottavasti kyseinen kirja tulee myös kirjastoihin ja kirjakauppoihin, Editan nettikaupasta sitä voi jo ostaa.
Olen kuullut ja lukenut tuosta sähköherkkyydestä. En ole huomannut itselläni mitään,jonka kuvittelisin aiheutuvan siitä. Silmät kirvelevät kuivuudesta, mutta se kuuluu luulisin ikääntymiseen. Päätä ei säre (puupää);) Kyllä pitkään puhuessa puhelimessa, akku lämpenee ja siinä samalla korvan seutu.
VastaaPoistaKurjaa, jos ja kun tuo sähkö, joka on kuitenkin niin tarpeen meille, aiheuttaa sulle huonoa oloa. On siinä kestämistä ja keinojen keksimistä ongelmaan.
Syksy senkun suhisee tullessaan, päivät lyhenee 6 minuutin päivävauhdilla. Voi hyvin kuitenkin !
Kiitos, ei mulla enää hätää ole enkä tarvitse erikoisjärjestelyjä edellä kertomani tietokonesysteemin lisäksi.
PoistaSuurimmalle osalle ihmisistä sähköisten laitteiden säteily ei aiheuttane mitään ongelmia ja hyvä niin, koska ilman sähköä elämä kävisi kovin ankeaksi. Mutta jos sähköyliherkkyys virallisesti tunnustettaisiin toimintaa rajoittavaksi ominaisuudeksi Suomessakin, se helpottaisi siitä kärsivien elämää.
Petriina,
VastaaPoistaOlen juuri lukemassa kirjaa ja hyvältä vaikuttaa. Tervetuloa muuten lukemaan Aamiainen ruohikolla -blogiini aiheeseen liittyviä kirjoituksia.
Kiitos, kävin juuri lukemassa pari mielenkiintoista kirjoitusta sieltä!
Poista