- No onpa täällä jonoa, työkaveri huudahtaa ravintolan naistenhuoneen ovella.
- Joo, ja vain kaksi pönttöä palvelee, toinen toteaa samalla kun sutii peilin edessä väriä ripsiinsä.
- Ihan niin kuin pankissakin maanantai aamuisin, kolmas huomauttaa.
Samaan aikaan ravintolan puolella järjestäydytään pöytiin. Tarjoilijat kantavat ruokaa ja juomaa ja kohta tanssiinkutsu soi. Kummasti lambada luonnistuu naispariltakin ja siitäkös miehetkin innostuvat, poikapuolen ikäistä nuorukaista alkaa virrata salin toisesta päästä naisille pokkailemaan. Vähän iäkkäämpi, jo jonkin verran liikuttuneessa tilassa oleva herra ilmestyy tummatukkaisen naisen taakse, kopauttaa olkapäälle:
- Saiskos luvan?
- Se on kaksikymmentä markkaa, nainen sanoo.
- Niin, tanssiko?
- Ei vaan tää kysely. Tanssista veloitetaan erikseen.
Miehen silmät leviävät hämmästyksestä. - No paljonkos se tanssi sitten maksaa?
- Riippuu siitä, tuleeko taivutusten kanssa vai ilman. Lähtöhinta on viiskymppiä, taakse taivutus kympin, ylimääräiset sivuaskeleet vitosen per kappale ja poskitangosta peritään parin kympin lisämaksu, mihin hintaan sisältyy aurinkopuuteri, siitä kun nimittäin tuppaa suurin osa siirtymään partnerin poskeen, kengän pohjien kulumisesta kymppi ja...
- Seis seis! Eihän minulla ole semmoisia summia edes mukana, mies kauhistelee.
- Tilinumero riittää, minulla on laukussani kotimikro, tai jos ei numero muistu mieleen, henkilötunnuksellakin selvitään.
- No jo on aikoihin eletty, mies tuumii.
- Niin on. Vuosikymmenestä toiseen meitä naisia on pyöritelty parketeilla lainkaan ajattelematta, mitä tää koko komeus meille maksaa. Ensinnäkin kampaus, ei kuule tämä mahongin sävy ole ilmaiseksi mun päähäni taivaalta tipahtanut, ja ripsiväri, luomiväri, helmiäiskiiltoinen huulipuna, entäs tää pusero? Ei tämmöinen tonnilla irtoa. Illasta iltaan minä olen ilmaiseksi pitänyt juhlahuoneeni valaistuna, mutta se on loppu nyt, ilmaispalvelujen aika on nyt ohi!
Mies alkaa vähin äänin perääntyä parketilta, mutta ei malta olla mennessään kysymättä:
- Paljonko lambada maksaa?
- Sata markkaa per kierros, nainen sanoo. Mies on jo kadonnut näköetäisyyden taa, orkesteri lähtenyt tauolle. Levyautomaatista rävähtää ilmoille rytmikäs rokki. Koko naislauma sekä mukana olevat kaksi herraa kahahtavat lattialle. Herrat, jotka ovat jo hakeneet työyhteisömme nokkanaisia tanssimaan, keskittyvät nyt kilvan liehittelemään juuri taloon tullutta nättiä nuorta naista. Tieto uusista palvelumaksuista lienee jo kiirinyt eteen päin, koska alkuillan innokkaat kavaljeerit ovat kaikonneet, niinpä me tavisnaiset tanssimme keskenämme. Tiputanssissa meikä nyrjäyttää nilkkansa niin että on palattava pöytään, jossa vadelmanpunainen alkoholiton cocktail "varma alastulo" odottaa.
Lopun iltaa istutaan naisporukalla pöydän ääressä, puhua supsutetaan päät yhdessä. Automaatissa vaihtuu levy. Salin perällä istunut mukavan näköinen mies ponnahtaa seisomaan, lähtee tulemaan kohti. Siinä monen naisen sydän ehtii jo sykähtää, selkä oieta ja huulet vetäytyä hymyyn, mutta kaveri kaartaa ohi. Kuuluu selittävän kavereilleen, että oli vain käynyt ikkunasta katsomassa, että josko asemalla olisi junaa, jolla hän pääsisi radan varressa sijaitsevaan kotipuoleensa. Ravintolailtamme lähenee loppuaan. Seurueemme herroista toinen huitaisee huolettoman näköiseksi harjoittelemansa puumerkkinsä laskun alareunaan. Firman piikkiin, mikä summa tietysti tullaan moninkertaisena repimään meidän selkänahoistamme takaisin. Poistumme ennen ensimmäistä valomerkkiä.
"Raha ei haise", on keisari Vespaniuksen sanonta ajalta, jolloin Roomassa hankittiin rahaa yleisten käymälöiden avulla. Ja vaikka rahan käyttö maksuvälineenä loppuisikin, löytyy sille monenlaista muuta käyttöä. Muuan nainen kertoi istuneensa vieraalla paikkakunnalla ravintolan pöydässä lasin ääressä yksinään kun taustalla soinut musiikki oli nostattanut muistoja mieleen, niin että hän oli alkanut itkeä. Eikä nenäliinaa, ei serviettiä, ei mitään paperinpalaa missään! Niinpä hän oli avannut laukkunsa, ottanut siellä olleen ainoan satasensa ja pyyhkinyt siihen kyyneleensä.
----------------------------------------------------------------------------
Tämä on hiukan muunneltu lyhennelmä 1990-luvulla kirjoittamastani kannanotosta pankkien palvelumaksujen korotuksiin. Teksti on julkaistu eräässä lehdessä.
Mielettömän maukas teksti taas sinulta. Tapanintansseissa kun olin ja olisin toiminut noin, minkähän maineen olisinkaan saanut. Oikein naurattaa, mitä papat keskenään olis puhuneet.
VastaaPoistaKiva lukea pakinaasi.
Kylläpä taas nauruhermoja mukavasti kutittelit tällä tarinallasi.:)Mukavia välipäiviä uutta vuotta odotellessa!
VastaaPoistaKiitos, tytöt! Mieluummin kirjoittaisin uusi tarinoita kuin lämmittelisin entisiä, mutta jouluflunssan jälkeen
VastaaPoistaon vielä veto poissa. Yskin yöt ja nukun päivät, kuumetta ei onneksi enää ole.
meillehän tämä oli uusi tarina, ja oikein kivasti rakennettu.. hyvää uutta vuotta..
VastaaPoista