sunnuntai 28. joulukuuta 2014
Apua, olenko tullut vanhaksi?
- Saanko auttaa? Nuori mies tarjoaa kättään portaiden alapäässä. - Ei... ei kiitos, pääsen kyllä. Mene sinä vain edeltä, soperran vastaukseksi ja hän, joka ikänsä puolesta voisi olla lapsenlapseni, harppoo musiikkikoulun jyrkät portaat kaksi askelmaa kerrallaan ylös. Yläkerran aulassa tuttu rouva odottelee matinean alkua. Siitähän se olisi riemu ratkennut jos olisin tulla tupsahtanut rappusista käsi kädessä tuon nuoren miehen kanssa! Tiedä vaikka paikalla ollut ilmaisjakelulehden toimittaja olisi räpsäissyt meistä kuvan ja rengastanut jommankumman kahvipaketin saajaksi seuraavan viikon lehteen.
- Ne tarjoavat nyt apua kun televisiossa on meneillään se kampanja, tuttavani toteaa kun mainitsen hänelle saamastani tarjouksesta. - Ihan hyvä asia, mutta että minulle? Että näytänkö minä muka niin vanhalta ja huonokuntoiselta että...? Tuttavani alkaa puhua muista asioista, mutta pieni vino hymy paljastaa vastauksen. Hämyisessä rappukäytävässä poika tuskin oli nähnyt potkukelkan jälkiä naamallani, mutta oli ilmeisesti päätellyt minut apua tarvitsevaksi vanhukseksi kun selkä kumarassa olin kopsutellut lunta jaloistani. Ryhti ja jalkaterien asento, ne kun muistaisi aina pitää ojennuksessa ja kävellä pitkin vauhdikkain vedoin eikä töpötellä varovaisin tipun askelin jalat levällään!
- Ihan pirteältähän sinä näytät, kotikadulla vastaan tullut puolituttu nuorehko nainen toteaa. Miltäs minun sitten pitäisi näyttää? Naisella on ollut jo vuosien ajan tapana ilmeisesti ihan silkkaa ystävällisyyttään tiedustella vointiani aivan kuin olisin joku haudan partaalla hoippuva mummo, mikä ilmeisesti hänen mielestään olenkin. Mutta nyt tunnen itseni nuoreksi ja onnelliseksi, olen saanut lääkäriltä hyviä uutisia; poskestani poistetusta luomesta ei löytynyt mitään jatkotoimenpiteitä aiheuttavaa! - Ihan pirteältähän sinäkin näytät, huomautan naiselle ja kiiruhdan bussipysäkille kevyin varpain.
- Voinko saattaa teidät kadun yli? Nuori tyttö kysyy ystävällisesti hymyillen. - Miksi? - No kun on noin vilkas liikenne ja ajotie voi olla liukas, tyttö selittää. - Mutta kun minä en ole menossa kadun yli, kivahdan. - Olen menossa tuohon ruokakauppaan ja sieltä tämän kadun puoleiselle bussipysäkille niin että kiitos vaan. Että näin siinä käy, mummot ja papat pillastuvat kun heitä yrittää auttaa, arvaan tytön ajattelevan. Ruokakaupan kassalla minulta palaa lopullisesti pinna kun liuta arviolta ysiluokkalaisia poikia rientää auttamaan ostosteni pakkaamisessa. Huidon viininpunaisella vuittonlaukullani (se mitä vuittonia ole, vaan Anttilan alesta ostettu kassi), menettekös siitä, hus hus! Haluan pakata ostokseni, sujauttaa siivelliset tai siivettömät pikkuhousunsuojani kassiini ihan itse! Muistan paikallislehdessä olleen kuvan naisesta, joka oli ilahtuneena ottanut nuorten tarjoaman ostosten pakkausavun vastaan ja omaatuntoani alkaa soimata, mutta pojat ovat jo siirtyneet tarjoamaan apuaan toisille asiakkaille. Puuttuu vain että vastapäätä asuva, minua huomattavasti nuorempi herrahenkilö alkaa soitella ovikelloani ja tiedustella vointiani ja minun on joka aamu pukeuduttava ja kammattava hänen tiedustelukäyntiään varten! Mutta hän pysyttelee kotikolossaan kuten tähänkin asti. Tervehditään kun satutaan samaan aikaan rappuun, ehkä vaihdetaan pari sanaa säästä, joskus jostain taloyhtiön asiasta. Vuosia sitten ehdottamistani sinunkaupoista huolimatta hän teitittelee minua edelleen, (onneksi ei sentään hänettele.)
Tässä vaiheessa lienee aika paljastaa, että edellä kertomani kohtaukset, ensimmäistä musiikkikoulun rappukäytävässä sattunutta tapausta lukuun ottamatta ovat mielikuvitukseni, kieroutuneen huumorini tuotosta kaikki! Mutta saattaisivat olla tottakin. Televisiokampanjan herättämässä hetkellisessä auttamisen innossaan nuorten voi olla vaikea hahmottaa, kuka oikeasti tarvitsee apua kuka ei, varsinkin kun ne todelliset avun tarvitsijat, he jotka siitä eniten iloitsisivat, ovat katseilta piilossa neljän seinän sisällä, kuka missäkin palvelu- tai hoivalaitoksessa tai omassa kodissaan. En katsonut kyseisen kampanjan kaikkia osia, mutta ne mitä katsoin, olivat ajatuksia herättäviä, olkoonkin että pelkkä hyvä tahto, iloinen hymy ja kauniit ajatukset eivät riitä silloin kun tarvitaan tekoja. Mutta onneksi on vielä ihmisiä, jotka pyyteettömästi auttavat yksin eläviä avun tarvitsijoita. Marizan kirjoitti taannoin samasta aihepiiristä omassa blogissaan.
"Kun alkaa olla kyllin vanha. Uskaltaa olla nuori." (Helena Anhava, runot 1971-1990. Otava 1990) Muistan valkotukkaisen, kumaraan painuneen Elvi-tädin, joka miehensä ja poikansa kanssa aikoinaan vieraili perheemme luona. Elvi-täti pysähtyi eteisen peilin eteen, katsoi kuvaansa ja totesi: "Mun tukka on ihan kamala!" Saatoin melkein nähdä nuoren tytön, joka hän kerran oli ollut, kurkistavan sieltä ryppyjen takaa kuin veden alta, huudahtavan nuo samat sanat. Lapsuus, nuoruus, keski-ikä, eivät ne mihinkään katoa, vaan ovat ikäkerrostumien alla tallella kaikki. Elvi-täti oli vuosiltaan vanha, mutta mieleltään nuori. Samoin kuin Linnan kutsuilla suomalaiset hurmannut 102-vuotias Hannes Hynönen ja monet monet muut. Myöhemmin Elvi-täti sairastui, makasi dementoituneena terveyskeskuksen vuodeosastolla, ei tuntenut häntä katsomaan tullutta miestään, poikaansa, ei muistanut koskaan naimisissa olleensakaan! Eli nuoruusmuistoissaan.
Vaikka tällä hetkellä olen toimintakykyinen, tulevaisuus pelottaa. Jos jonakin päivänä oikeasti tarvitsen apua rapuissa, katua ylittäessä, ostoksia pakatessa eikä ole ketään, kehen turvautua, silloin vitsit ovat vähissä. Tai makaan kotini lattialle tuupertuneena eikä kukaan kuule avunhuutojani, tai ei reagoi niihin, minulla ei ole turvaranneketta, kännykkä on toisessa huoneessa... Läheistenikin elämäntilanteet saattavat muuttua eivätkä hekään ehkä enää voisi olla auttamassa, välittämässä kuten tähän asti sairastuttuani ovat olleet. Voi vain toivoa, että television välittämiskampanjasta olisi jäänyt edes pienen pieniä ituja elämään, kasvamaan nuorten mielissä aidoksi muista ihmisistä välittämisen, auttamisen haluksi. Vapaaehtoiseen apuun ei kuitenkaan voi koskaan täysin turvata, vaan yhteiskunnassa rahan ja voiton tavoittelun tilalla tai ainakin niiden rinnalla olisi päämääränä oltava ihmisarvoisen kohtelun, hoidon järjestäminen kaikille apua tarvitseville. Toiveajattelua? Siltä se ikävä kyllä, tämänhetkisen suuntauksen mukaan yhä enemmän tuntuu.
Tulevaisuuden visioistani huolimatta oikein hyvää loppuvuotta ja Onnellista uutta, alkavaa kaikille!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Huomenta, Petriina..
VastaaPoistaKiitos taas kivasta jutusta.
Kummallista, tuo sinun kieroutunut huumorintajusi.
Ehkäpä juuri siksi pidän näistä kirjoituksistasi ja ilmaisutaidositasi.
Kyllä tulevaisuus askarruttaa ainakin meikäläistä. Olen niin hyvin tottunut yksinelämiseen, että pelkkä ajatuskin joutua jonnekin laitokseen kammoksuttaa ja myös askaruttaa, ihan noista samoista lähteistä kummuten, kuten sinunkin ajatuksesi. Lähimmäistä joka olisi rinnalla loppuun asti ei ole, eikä sitä enää tällä ikää kohdalleni enää tuskin löydy, vaikka teoreettinen mahdollisuus on/olisi olemassakin.
Tosin on myös (ollut) olemassa muutamia esimerkkejä ja etenkin keskustelua siitä, kuinka järkeviä ja "oikeita" kirjoituksia muutamat osaavat ja/tai saavat kirjoittaa, nämä toiset, ei järkevät saisivat olla kirjoittamatta.
Mutta jos kaikki olisi järkevää ja oikeaoppisesti kirjakielellä julkaistuina ei niitä kirjoituksia viitsisi edes selailla, saati sitten lukea.
Kiitos taas kerran kommentistasi! En muista tai en ehkä vain ole huomannut, milloin ja missä kirjoitusten oikeellisuudesta, järkevyydestä tai järjettömyydestä olisi keskusteltu. Itse nautin siitä että tänne blogiini voin lörpötellä melko huolettomasti (joskus ehkä liiankin) kun sen sijaan jonnekin muualle kirjoittaessa on pohdittava tarinan rakennetta, jokaista sanaa ja pilkun paikkaa.
Poista"Ei kannata kovin paljon pohtia tulevaisuutta, se muodostuu kuitenkin erilaiseksi kuin on kuvitellut", totesi muuan ystäväni aikoinaan. Taisi olla oikeassa.
Tuohon peiliin katsomisesta tuli mieleeni vanha tätini 90v joka saatuaan uudet silmälasit totesi, että "se on tuo peilikin ruvennut valehtelemaan."
VastaaPoistaKyllähän nämä asiat jossain vaiheessa tulevat ajankohtaiseksi varsinkin kun yksin elää, koskaan ei tiedä mitä voi sattua esm. kotona. Olemme läheisten ja ystävien kanssa sopineet, että jos lähdemme pienellekin reissulle, niin kerromme mihin menemme ja koska tulemme ja voiko pitää puhelinnta auki. Näin ainakin joku tietää liikkeistämme ja alkaa tarpeen tullen ruveta kaipailemaan. Nim.merkillä kokemusta on!
Sama täällä, ilmoittelen kun lähden lähikortteleita kauemmaksi. Luin hiljattain jostain kirjailija Pentti Holapan sanoneen: "Paras turva turvattomuuteen on turvattomuuden hyväksyminen" tai jotain tuohon tapaan. Sen kun osaisikin!
PoistaMinä jo ajattelin että herranjestas, ei kai Petriina oikeasti ole näin epäkohtelias jos apua tarjotaan. Mutta toisaalta sitä tuntee itsensä turhaan holhotuksi siinä määrin että itsekunnioitus ja eräänlainen itsemääräämisoikeus kärsii ja senhän me haluamme pitää viimeiseen asti.
PoistaVaikka olenkin nuorempi, niin joskus yksinäisyys ja tuleva vanhuus pelottaa minuakin ja toivon kupsahtavani ennen todellista avuttomuuttani. Tosin olen sitä tavallaan jo nytkin, mutta en välttämättä liikuntakyvyn vuoksi vielä. Joskus odottaisi lievää apuakin nuoremmilta ja etenkin miehiltä, jos joku erehtyy kuskaamaan minua. Pitää muistaa, että ihmiset ovat hyvin erilaisia ja harva on niin huomaavainen kuin herrasmies kulkuri aikoinaan:) Siinä oli mies, jossa yhdistyi huomaavaisuus ja vanhan aikainen ritarillisuus, ei tarvinnut raahata esimerkisksi raskaita kauppakasseja autoon yksin ja ovet avattiin jne. Olen ollut elämässäni turhankin lellitty, mutta kyllä sitä yksinkin pärjää, vielä. Kiitoksia hauskasta jutustasi Petriina, toivottelen onnea alkaneeseen uuteen vuoteen, paljon ilonpilkahduksia sinne ja näitä mukavia tarinoitasi:) Menneestä vuodesta kiittäen Irja.
Huomenta! Kiitos samoin ilonpilkahduksia ja kirjoitusintoa uuteen vuoteen!
Poista