tiistai 20. lokakuuta 2015

Lapsen asialla


Kadulla nuori äiti työntää toisella kädellä lapsen rattaita, toisella pitelee puhelinta korvan päällä. Arviolta vuoden vanha lapsi havainnoi ympäristöään. Yksin. Tekisi mieli huutaa että käske sen äidin lopettaa puhelunsa ja puhua sinulle! Tai edes hymyillä, katsoa sinuun. Mutta miten katsekontaktikaan onnistuisi kun lapsi istuu selin äitiinsä? Tai jospa äiti pysähtyisi, varmistaisi että sinulla on kaikki hyvin, että et palele tai ole räkään tukehtumaisillasi. Katsoisitte yhdessä tien poikki loikkivaa oravaa, keräisitte puista pudonneita värikkäitä lehtiä kotiin vietäviksi. Mutta tietenkään en huuda mitään enkä arvaisi huomauttaa asiasta vaikka kävelisin samaa puolta katua, saattaisin saada puhelimesta päin näköä tai äiti ei edes kuulisi huomautustani, niin kiintoisa keskustelu hänellä näyttää olevan meneillään. Kuvittelen jossain päin maailmaa keskustelukumppanin, toisen äidin lastenrattaita työntämässä.

Muistan tiedotusvälineistä otsikon: "Puhumattomat 3-vuotiaat." Ilmiö, jonka arveltiin johtuvan siitä että lapsille ei puhuta eikä lueta tarpeeksi koska vanhempien aika menee sosiaalisessa mediassa surffaillessa. Tosin puhumattomia 3-vuotiaita on ollut ennenkin. Tuttavaperheen muuten hyvin kehittyneen oloinen poika ei ollut kolmanteen ikävuoteensa mennessä sanonut sanaakaan, seikka josta koko suku, pojan äitiä lukuunottamatta oli kovasti huolissaan. Äiti totesi kylmän rauhallisesti että kyllä se vielä puhuu. Ja niin tapahtui, ennen neljättä ikävuottaan poika alkoi puhua. Silloin ei ollut älypuhelimia, tabletteja, läppäreitä vanhempien vapaa-aikaa varastamassa, pojalle puhuttiin ja luettiin. Mutta nyt lienee kyse paljon laajemmasta ilmiöstä, koska päiväkodeissa siihen on kiinnitetty huomiota. Hiljattain facebookissa kiersi kuva, jossa alaston vauva pötkötti kylppärin lavuaarissa vettä lorisevan kraanan alla kyljellään, pieni pyyhe pään alle tyynyksi taiteltuna, kuvan alla teksti: "Jos näette äitini siellä facebookissa, sanokaa että olen vieläkin kylvyssä!"

Käännyn katsomaan taakseni. Kaukana kadun toisessa päässä rattaita työntävä äiti puhuu edelleen puhelimeen. Mahtaako jossain vaiheessa napata idyllisen äitilapsiselfien, joka pienen muokkauksen jälkeen on kiireesti tallennettava facebookiin? Kun kotiin palattuani katson ikkunasta, kadulla etenee jokapäiväinen kiireettömän näköinen kulkue, nuori nainen 4-5 lapsen kanssa! Pienin istuu rattaissa, toiset taapertavat vierellä eri pituisilla valjasnaruilla rattaisiin kiinnitettynä. Ainoastaan isoin lapsista kulkee irrallaan. Perhepäivähoitaja, joka metsäpolulle käännyttyään pysähtyy katraansa kanssa luonnon ihmeitä tutkimaan, sieltä jatkavat läheiseen leikkipuistoon touhuamaan. Mikä herttainen, kodikas näky!

Mutta nainen tekee työtään. Hoitaa oman lapsen/lastensa ohella vieraita ja saa siitä palkkaa. Ei hän voisikaan kaiken aikaa puhua puhelimessa, ei polttaa päreitään vaikka tapahtuisi mitä. Sitäpaitsi kadun toiselta puolelta on helppo arvostella, sillä mistä minä tiedän puhelimeen puhuneen naisenkaan elämäntilannetta! Sitä miten hektistä hänen arkensa on. Jo parkuvan, vastaan potkivan vauvan pukeminen ulkovaatteisiin on saattanut olla sellainen voimainkoetus että nyt kun tämä istuu hiljaa rattaissaan, äidillä voi olla ainoa tilaisuus rupatella ystävien kanssa tai hoitaa perheen arkeen liittyviä asioita. Kotiin päästyä hän varmaan puhuu lapselleen. Tai ei puhu.

Lahden kaunginteatterissa esitetään parhaillaan Anna Krogeruksen kirjoittamaa näytelmää "Rakkaudesta minuun." Siinä juppiperheen ainokainen, 10-vuotias Sylvia jota viisikymppinen näyttelijä Ritva Sorvali ansiokkaasti esittää, yrittää elää ainutkertaista lapsuuttaan kaaoksen keskellä. Viimeisen päälle sisustettu koti, jonka steriilinvalkoisessa keittiössä takkutukkainen äiti aamutakissaan nuokkuu läppärin äärellä viiniä lipittämässä. Koulusta palaava Sylvia yrittää herättää hänen huomionsa esittelemällä käsityötunnilla ompelemaansa kauniin keltaista pussukkaa, turhaan. Kotona pistäytyvä isä sentään ohi mennessään pörröttää tytön tukkaa, mutta niin voimallisesti että Sylvian huolella asettelema otsatukka ja poskikoukut menevät sekaisin ja ne on joka kerta aseteltava uusiksi. Joutekseen isä naiskentelee naapurin naista ja runkkaa pornovideon äärellä. Ohjaaja Samuli Reunanen on kertonut, että vaikka tarina esitetäänkin Sylvian kautta, on se ennen kaikkea hänen äitinsä tarina. Avioliitossaan pettynyt äiti unelmoikin vieraasta miehestä, uskoutuu asiassa 10-vuotiaalle tyttärelleen, joka parkaisee itkuisesti: "Ette kai te vaan eroa?" Miten vanhemmat, joiden omakin kehitys kohti aikuisuutta on vielä pahasti kesken, voisivatkaan olla aikuisuuden mallina lapselleen? Katsojasta tuntuukin, että perheen ainoa aikuinen on 10-vuotias tytär. Äidin, isän ja naapurin naisen järjestämän, mustan huumorin sävyttämän perhehelvetin ollessa hurjimmillaan Sylvia seuraa tapahtumia kärsivän näköisenä samalla kun asettelee kaupasta tuomiaan ostoksia jääkaappiin ja alkaa valmistaa itselleen pirtelöä. Erinäisten juonenkäänteiden jälkeen tarina päättyy kuitenkin yhteiseen oivallukseen toisenlaisesta elämisenmallista.

Ehkä itsekin nuorempana olisin kokenut näytelmän enempi äidin tarinana, nyt tässä isoäidin iässä ja roolissa koen että siinä ollaan ennenkaikkea lapsen asialla. "Mitä komeammat kulissit, sitä kamalampi elämä", muuan katsoja totesi esityksen jälkeen.

8 kommenttia:

  1. Kiitos ansiokkaasta kolumnistasi!Uskallan olla "erilainen aikuinen" eli olen sitä mieltä,että pelkkä fyysinen läsnäolo ei lapsen hyvälle ja vahvaa itsetuntoa kehittävälle kasvulle riitä.Siihen tarvitaan oikeasti läsnäolevaa eli lapsen KANSSA oikeasti haluavaa aikuista.Haliminen,kainalossa pitäminen,satujen lukeminen,hassuttelu,hupsuttelu jne.mikä vaan,paitsi kännykässä puhuminen kavereiden kanssa ja videon lykkääminen lapsen eteen ettei se vaan häiritse aikuista.Vähän kärjistetysti sanottu,mutta ....

    VastaaPoista
  2. Minua aina harmitti, etten ehtinyt saada ensimmäistä kännykkääni ennen kuin palasin töihin äitiyslomieni jälkeen. Nyt ei enää... ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteistanne! Onkohan niin että aito läsnä olemisen kykykin on ominaisuus, joka ihmisellä joko on tai ei ole? Kai sitäkin voi kehittää sulkemalla ulkopuolelle kaiken muun. Ihmettelin eräälle nuorelle työssä käyvälle äidille, että miten hän jaksaa leikkiä lapsensa kanssa kaiken ajan mikä kotitöiltä jää. - Sehän on minun tehtäväni, leikkiä hänen kanssaan niin kauan kuin hänellä on leikin aika, oli vastaus. Että tämmöisiäkin tapauksia onneksi on.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen näkökanta, kuten Sinulla usein on ja ehkä tuossa voisi olla vinha perä. Toisaalta lapset saavat hoitopaikoissa ja kerhoissa tosi paljon virikkeitä ettei koskaan ennen. Kännyköitä ei ollut kun lapseni olivat pieniä, silti olin monesti omissa ajatuksissa ja huolissa, enkä aina jaksanut leikkiä kuten olisi pitänyt. Antaa virikkeitä sun muuta, vaikka tietysti luettiin ja pikkukakkonenkin katsottiin pienestä mustavalkoisesta matkateeveestä, isompaa ei ollut eikä sitä tarvittu. Vihlovana tuntuvat muistot kun ajoin pyörällä ja olin kyltynyt kyselevään lapseen jolle piti toistaa koko ajan samaa kyselyiän aikana. Lapsi kyseli ja vastasi itselleen mitä, mitä, mättäitä, kun olin joskus niin kun vastasin samaan kysymykseen kolmannen kerran. Joskus olen sanonut että muuta en osannut opettaa kuin kiitos, anteeksi, ole hyvä, päivää ja näkemiin:) Esikoinen puhui vuoden ikäisenä sitä ja tätä ja toinen vasta yli vuoden iässä mutta 2 vuotiaana molemmat pulisivat niin ettei äitikään pärjännyt:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raikas, rehellinen kuvaus siitä mitä se meidän useimpien kohdalla on ollut ja on! Ollaan fyysisesti paikalla, mutta niin kuin syysmyrsky tuolla totesi, ei osata, ehditä, jakseta olla aidosti läsnä. Ja lapsi kyllä vaistoaa sen. En ole itsekään osannut olla aidosti lasteni elämässä, leikeissä läsnä kuin ehkä hetkittäin.

      Nyt vuosikymmeniä myöhemmin ajattelenkin että voisinpa ottaa vielä sen pienen pojan tai tytön syliini (otin tosin silloinkin) ja unohtaa omat harrastukseni, (miten ne silloin olivatkin olevinaan niin tärkeitä!) KUUNNELLA mitä hänellä on sanottavana, leikkiä enemmän hänen kanssaan.

      Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Halusin vain tuoda vielä erilaisen näkökulman, mutta siitä tuli niin sekava että poistin sen. Eli, joissakin tilanteissa pelkkä fyysinen läsnäolo, se että turvallinen aikuinen on taustalla mutta tavoitettavissa, riittää. Jos lapsi viihtyy omissa leikeissään tai hänellä on jopa toinen lapsi leikkikaverina, aikuinen voi pysyä taustalla omissa askareissaan, mikä monesti on tilanteen sanelema pakkokin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin.Lasten kasvaessa kavereiden merkitys ja tärkeys lisääntyy ja silloin on ihan paikallaan,että vanhempi/aikuinen ei työnny siihen väliin silloin,kun lapsilla on ihan omat,mukavat jutut meneillään.Riittää,että on saatavilla tarvittaessa.Usein riittää,että lämmittää kaakaot ja tekee voileivät tai jotain pikkupurtavaa.Nimimerkillä Kokemusta on DD

      Poista