Kirjakaupassa katseeni osui tyhjän hyllytason päässä lojuneeseen lehtykäiseen. Hieraisin silmiäni paremmin nähdäkseni. Kas, uudistettu Hesarihan se siinä! Niin pienenä ja yksinäisen näköisenä, että tunsin sekä myötätuntoa että -häpeää sen puolesta. Iltapäivä oli jo pitkällä, joten mahdollisesti sekä pinossa että vierellä olleet muut lehdet oli myyty loppuun ja lehden mustavalkoinen pieni koko ehkä senkin vuoksi korostui.
Lehden nähtyäni peruin puheeni ja ajatukseni kotipaikkakunnallani ilmestyvän Etlarin muuttamisesta helpommin käsiteltävään tabloid-kokoon. Olkoonkin että etenkin muhkean sunnuntainumeron lakanankokoisten sivujen selaaminen ja lukeminen nojatuolissa lukulampun alla on melkoista taistelua. En nimittäin osaa levittää lehteä keittiön pöydälle ja rönöttää siinä lukemassa.
Luettuani kaikki kiinnostavat jutut ja uutiset, katsottuani kuolinilmoitukset, huokaan helpotuksesta kun seuraavan sivun ylälaidassa komeilee "urheilu." Sen osion ohitan parilla yleissilmäyksellä, irroitan lehden lopusta tv- ja radio-ohjelmat, kaivaudun paperikasan alta esiin, kokoan lattialta sinne tänne sinkoilleet sivut ja kannan koko komeuden eteisen naulakon nurkassa kohoavan lehtipinon päälle. Pyhäaamun urakka ja lukunautinto suoritettu! Tätä kärsivällisyyttä kasvattavaa ähellystä paitsi jäisin jos lehti muuttuisi tabloidiksi ja tekstikin todennäköisesti entisestään pienentyisi ja kukaties koko sisältö vesittyisi. Kiitos ei, ei sen kaltaista uudistusta meille!
Uutta Hesaria hämmästellessäni varsinainen asiani oli vähällä unohtua. Pitkan tauon jälkeen olin harkinnut Parnasson tilaamista, mutta päättänyt tutustua ensin irtonumeroon. Lehtihyllyn toiselta puolelta se pienen etsiskelyn jälkeen löytyikin. Aikaisempien vuosien hyvälle paperille painetut kauniskantiset Parnassot olivat ulkoisestikin olleet taideteoksia. Nykyinen vaisun ja värittömän näköinen, halvalle paperille painettu vihko, jonka hailakan kannen ylälaidasta lehden nimi sentään erottui suurin kirjaimin, oli vain kalpea aavistus entisistä. Onneksi sisältö näyttää edelleen mielenkiintoiselta ja monipuoliselta ja moniväriseltä, vaikka teksti, joitakin sivuja lukuunottamatta, onkin turhan pientä ja himmeää. Tosin etukannen eleettömyys (joku saattaa pitää sitä tyylikkäänä) voi johtua siitä, että kyseessä on edesmenneen, pidetyn ja arvostetun päätoimittajan muistonumero.
Kirjahyllyssäni muhkean kokoisten Sävelten mestareiden, Eino Leinon koottujen runojen ym. vierellä nojailee pieni kellertäväkantinen kirjanen. "Anna Magdalena Bachin pikku kronikka." Lasteni isän musiikinopettajaltaan saama rippilahja. Pienessä kirjassa, jonka teksti on ihan luettavan kokoista, suuren säveltäjän vaimo pienesti ja vaatimattomasti kertoo elämästään maestron rinnalla. Joskus pieni voi olla kaunista.
Joskus tuntuu siltä, että virtuaalitiedon valtavirrassa lehdet ja nimenomaan päivälehdet ovat se katoava kansanperinne. Naisten- ja harrastelehdet laajentavat puolestaan levikkiään ja lisäävät mainossivujaan.
VastaaPoistaKun muutin pikkukotikaupunkiin ja hankin uuden tietsikan, aloin lukea uutiset netistä. Kaipasin pitkään paksua painomusteelle haisevaa sunnuntaihesaria, mutta totuin lopulta. Joskus heikkona hetkenä jouduin kipaisemaan kioskille.
Parnasso oli nuoruuteni huveja ja ainoa ylellisyyteni!
Jossain ihmeen hävitysvimmassani olen tainnut hävittää kaikki kauneimmat Parnassot, ellen sitten ole vienyt alakerran verkkokomeroon.
PoistaMinäkin luin yhden kesäajan uutiset netistä, mutta kun aloin tulla koneen ääressä huonovointiseksi, tilasin paperilehden.
Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että pieni on usein kaunista samoin kuin yksinkertaisuuskin, kohtuudella kuitenkin. Parnassot hävitin tai annoin pois muuton myötä ja muistan hyvin kansien kauneuden, näitä nykyisiä en tainnut edes katsoa.
VastaaPoistaJa ehdottomasti haluan 95 prosenttisesti kirjani juuri painettuna sanana, samoin kuin lehdetkin, ei mikään voita sitä tunnelmaa, kun saa selailla sivuja, lukea tai katsella vaikka illalla ennen nukahtamistaan tai kahvikupin ääressä herätessä, junassa tai bussissa tai vaikka vessassa:)
Olen lukenut ostamastani Parnassosta pari kolme juttua, ihan kiinnostavia. Ehkä ostan vielä seuraavan ja sen jälkeen tilaan, jos tilaan.
PoistaKyllä pieni on kaunista.
VastaaPoistaEtenki < 160 cm kokoluokassa.
Vielä jos kynnet on sormien mittaiset ja tuimmapunaiset..
(vielä kun pärjäis tässä sarjassa)
Jaa jaa... Pieni nainen, jolla on luumunpunaiset lyhyet kynnet, kuulostaa somalta!
PoistaTäytyy myöntää etten tiedä mitään Parnassosta eikä minulla ole mitään mielipidettä Hesarista, koska hyvin harvoin luen sitä.
VastaaPoistaPaikallislehden lukeminen, kun uutiset yhä ovat tuoreet, on valtava haaste minulle. Iltasanomien ja Iltalehden netti- skandaaliotsikot muodostavat nykyisin ajatusmaailmani perustan. Pelottavaa aivopesua!
Parnasso on kirjallinen aikakauslehti, joka ilmestyy 7 kertaa vuodessa. Aikoinaan pidin sitä syvälle luotaavana tietoiskuna kirjallisuuden maailmaan, olkoonkin että jotkut artikkelit menivät yli ymmärrykseni.
PoistaEn minäkään lue Hesaria, sen uusi pieni koko vain pisti silmääni. Iltapäivälehdet ovatkin skandaalihakuisia, mutta niiden nettisivuilta saa usein ensimmäiseksi tietoa ajankohtaisista tapahtumista.
Hei, Petriina! Love!
VastaaPoistaJuuri tänään löytyi Parnasso kynnysmatolta, kun tultiin kaupungissa käymään.
Aika synkeän näköinen kansi, sellainen tummanpuhuva, siinä on. Mutta sisältö on taas varmaan herkkua.
Parnasso on mielilehteni. Ehdoton ykkönen (sillä ei meille muuta tulekaan nykyisin Uusi Lahden lisäksi). Netistä luemme muitakin lehtiä.
Tulin pitkästä aikaa käymään täällä "nettiasunnossasi", kun sain juuri valmiiksi blogijutun jota tuhersin tuskalla ja hiellä, ja kun jäi aikaa päätin käydä kaikki lukijani läpi, tervehtimässä heitä, ja kiittämässä lukijaksi asettumisesta. Taitä on 44, joten voi siihen joku päivä mennä ennenkuin kaikki on syynätty. :)
Hei, Liisu! Minustakin tuntui aikoinaan mahtavalta kun Parnasso oli töistä tultuani kotona odottamassa. Pakko totutella ikäviin kansiin ja nautiskella lehden sisällöstä kun voisi olla niinkin päin, että "kakku olis päältä kaunis, mut ois silkkoa sisällä!"
PoistaTaita on tulkittava TEITÄ, ei missään nimennä täitä! :)
VastaaPoistaHih!
Poista