keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Kehon kieli


Lauantain prinsessahäissä sulhanen hipelöi vihkitoimituksen aikana paitaansa, kosketteli kunniamerkkiään. Pieniä, inhimillisiä, tilanteen aiheuttamasta jännityksestä johtuvia eleitä, joita hääväki tuskin huomasi, mutta joita television ääressä istuneet eivät voineet olla huomaamatta. Muistin erään vuosien takaisen vaalitilaisuuden, jossa silloisen presidenttiehdokkaan simpsakka puoliso pudisteli olkapäiltään sinne varisseita hiuksia, kohenteli kampaustaan ja ihmisjoukon keskellä kävellessään kiepsautti kiireessä takaperin pukemansa puolihameen toisin päin. Joku television ääressä istunut kommentaattori kirjoitti seuraavan päivän lehdessä: "Milloin olette nähneet kuningatar Silvian tai prinsessa Victorian yleisön ja kameroiden edessä hipelöivän vaatetustaan tai korjailevan kampaustaan?" Emme milloinkaan.

Kuten ei ylväsryhtinen prinsessa Madeleinekaan alttarilla seisoessaan hipelöinyt muuta kuin sulhonsa kättä. Kirkossa oli kuuma ja koska naisten varusteisiin ei enää aikoihin ole kuulunut  viuhka, jolla voisi viilentää oloaan tai luoda salaperäisiä katseita viuhkan reunan takaa, ohjelmalehtiset liplattivat kuin pienoisliput urheilukilpailun katsomossa. Ainoastaan eturivissä istuneet kuninkaalliset sekä sensuellin näköinen sulhasen äiti eivät moiseen liehutteluun sortuneet. 

Morsian oli kaunis, ja valokuvissa pidättyneen oloiselta näyttänyt  sulhanen osoittautui herkkätunteiseksi, rennoksi kaveriksi. Mutta saman kaltaista säihkettä ja säteilyä, iloa ja lemmen leiskuntaa kuin kolme vuotta sitten vietetyissä Victorian ja Danielin häissä ei  näistä häistä välittynyt. Tosin suloinen pikkuprinsessa kevensi tunnelmaa. Ja päinvastoin kuin silloin, tällä kerralla television katsojia ei päästetty seuraamaan hääjuhlallisuuksia kirkkoa ja hevosvaljakkoajelua pitemmälle.

Kehon kielestä on tehty tutkimuksia, se on oppiaineena esiintymistaidon kursseilla ja seminaareissa. Työpaikkahaastatteluissa kehon kieli voi kertoa enemmän kuin huolella valitut sanat. Kadulla, kaupassa, missä tahansa voi nähdä miehen kohentavan silmälasejaan, hipaisevan  vihkisormustaan kun hehkeän näköinen vieras nainen ilmestyy näköpiiriin.   Vastaavassa tilanteessa nainen kohentaa kampaustaan, oikaisee  ryhtiään jne. Mutta mikä logiikka mahtaa olla siinä kun mies vaikkapa eduskunnan kyselytunnilla seisomaan noustessaan näpelöi puvun takin keskimmäisen napin kiinni ennen kuin alkaa puhua? Ennen istuutumistaan hän taas avaa sen. Onko takki niin tiukka että sitä ei voi istuessa pitää kiinni? Vatsakkaat miehet eivät sitä juurikaan harrasta, ilmeisesti tietävät että nappi ei menisi kiinni kuitenkaan.     

Kehon kieli voi viestiä hermostuneisuudesta, epävarmuudesta, heikosta itsetunnosta, mutta myös tasapainoisuudesta, siitä, että ihminen on oppinut hyväksymään itsensä sellaisena kuin on. Eilen paikallisbussiin astunut iäkäs nainen kaivoi heti istuuduttuaan puuterirasian esiin, peilasi, mutta ei kohennellut eikä hipelöinyt itseään, vaan napsautti rasian kiinni ja laittoi laukkuunsa. Toinen, ilmeisesti ajatuksiinsa vaipunut keski-ikäinen nainen hiplasi paitansa kaula-aukon reunaa, hipelöi kaulaketjuaan, hipaisi sormenpäällään poskeaan. Vaalea-asuinen herrahenkilö istui selkä suorana rauhallisen näköisenä kunnes hetkeä ennen bussista lähtöään kohensi kaulustaan, hipaisi silmälasiensa sankaa. Joku nuori mies  hiplasi koko matkan ajan puhelintaan. 

Itse olen varsinainen onko-tukka-hyvin-hiplaaja! Useimmiten ei ole. Pöyhin ja kohentelen hiuksiani. Ja talvella myssyn reunoja, että ovatko nyt varmasti korvilla vaikka tiedän ja tunnen että ovat. Ja vaikka istuisin konsertissa tai teatterissa kuinka kuninkaallisen tyynenä tahansa, vaistomaisesti käsi jossain vaiheessa hipaisee poskea, koskettaa tukkaa, vaihtaa laukun paikkaa tms. Kadulla kulkiessani on tämän tästä kohennettava jakun kaulusta, vetäistävä puseron helmaa alemmaksi jne. Piilokameralla niin minun kuin varmasti monien muidenkin tahattomasta kehon kielestä voisi saada hauskoihin kotivideoihin oivan otoksen! 
 

10 kommenttia:

  1. Omia maneereitaan ja hassuja liikeratojaan ei huomaa, tai hoksaa vasta sitten, kun on jo liian myöhäistä ;) Muut kyllä huomaavat ja on kiusaantuneita.

    Minua ärsyttää tuo pimujen tapa jatkuvasti vetää pitkiä vaalennettuja hiuksiaan pään toiselle sivulle. Tai syljeskely ihan koko ajan, hyi! Tässä oli vaan pari esimerkkiä.
    On muuten ihan hauskaa ajnvietettä seurailla muita ihmisiä, seurattavana ei ehkä olisikaan niin mukavaa. Itsekin kiskon puseroa alemmas, takaa varsinkin. Ja ties mitä muuta.
    Onhan tämmöinen aika harmitonta kumminkin. Jatketaan vaan ;)

    VastaaPoista
  2. Huomenta Petriina.
    Hyvä aihe. Sanaton viestintä on voimakas ja tahaton liikesarja jota ihminen ei pysty kontrolloimaan kovinkaan usein.

    Ehkäpä sulhasmies ei tuntenut oloaan kovinkaan kotoisaksi tässä edustus-hienostopiirien joukko kohtaamis-tapatumassa.

    Kiva ilmiö vaikkapa juteltaessa, on naisilla tuo hiusten koskettelu, joko korvan takaa tai hieman niskemmalta.

    Sanaton viestintä näkyy aina julkisuudessakin, jos huomaa seurata. Hyvä esimerkki on vaikka ykkösen aamu tv-lähetys.
    Näistä juuri tämän aamuiset naikkoset, joista toinen haluaa aina esitellä itseään, ja kyllä, on tosi näyttävän näköinen, toinen hoikempi, hienostelevan tärkeilevä, teennäinen.

    Pahimpia esityksiä on kuitenkin sattunut silmiin, erään vaalean, kolmos-uutisten lukijan, suoranainen narttuilu ja osoittama halveksunta miespuolista työt kaveriaan kohtaan.

    Toinen, vielä ärsyttävämpi on eräs ykkösen uutistenlukijana toiminut toimittaja sarinainen, joka uutisia lukiessaan aivan kuin suurat armeliaisuutta osoittaen alentuu nuo uutiset katsojille lukemaan, sijoittaen aina kätensä lopuksi päällekkäin ristiin, selkäpuolet ylöspäin asettaen näin myös hyvinhoidetut sormensa ja kyntensä toistensa kanssa päällekkäin ristiin näyttävästi esille, kuin esitelläkseen.

    Tämän naisen osoittama kiivas raivokohtaus kameramiehelle ja vääristyneet kasvojenilmeet suorassa tv-lähetyksessä, on jäänyt monelta taholta huomioimatta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos hauskasti kirjoitetusta nautinnosta, Petriina.
    Joskus olin hyvin kiinnostunut lukemaan kirjoituksia kehon kielestä. Tulkinnoista olen näin vanhemmiten "löysääntynyt".
    Tahaton tai tahallinen kehon kieli voi kertoa niin monesta.
    Toki päivänselvyyksiä niistä löytyy aivan varmaan.
    T.Ripranie

    VastaaPoista
  4. Kehon kieli on kivaa seurattavaa..
    Katsokaa kuinka vierekkäin istuva pari pitää jalkojaan. Eli kumpi jalka on toisen jalan päällä. Keho voi olla kääntynyt keskustelukumppaniin, mutta jos "sisempi" jalka on toisen jalan päällä, niin se kertoo tahattomasta halusta sulkea toinen pois.

    Kehon kieli on myös tiedostamaton tapa lähettää signaaleja vastakkaiselle sukupuolelle.
    Seuratkaa vaikka urosten tapaa seistä jalat haralla ja oikoa ryhtiä, kun kaunis nainen tulee huoneeseen. Naisten hiusten sukiminen ja koskettaminen on vastaavaa.... jne jne..

    Joskus nuorempana minulla oli tosi hyvä ja mielenkiintoinen kirja, mutta se hävisi, kun minulla oli tapa lainata kirjoja.

    Liikkeet ja eleethän on aivan tahattomia ja tiedostamattomia, keho puhuu meistä välittämättä. Jos kaiken itse huomaisi (ja tietäisi), niin ehkä yrittäisi elehtiä toisin, mutta sehän ei enää olisikaan kehonkieltä.

    Kivasti taas kirjoitit, Petriina.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommenteistanne! "Näkeehän sen jo jalkaterien asennosta..." alkaa vanha sanonta, jonka loppua en muista. Tylsältä sekin näyttäisi jos kaikki olisivat eleettömiä kuin vahanuket. Tosin täytyy myöntää, että tämänpäiväisellä retkellä yritin hiukan hillitä hiusteni hipelöintiä.

    VastaaPoista
  6. Kiva juttu Petriina ja aina ajankohtainen. Kehon kieltä seuraan monesti kanssaihmisissä, mutta varmasti he voisivat tehdä sitä samaa minussa.

    Minusta hiusten tai niskassa hiuksia kohauttava tyyli on hyvin naisellista eikä häiritse ollenkaan. Itsevarmat hivelevät nenäänsä kun taas epävarma sipaisee ja vilkaisee peiliin vähän ehkä salaa että onko se punainen tai ehkä paikallaan:) Rapsuttelu on monesti itsetehostusta enemmän kuin epävarmuutta jne.

    Intiaanityyliin olen opetellut jököttämään paikallani ärsyttämättä muita ja siitä on tullut tapa, josta olen opetellut pois ja antanut luvan olla vähän hermostunut tai epävarma, silti minulla on edelleenkin paha katsoa tapa tapittaa vastapuolta vielä edelleenkin silmää räväyttämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehon kielen tulkinta on mielenkiintoista, ehkä etsin sitä käsittelevän kirjan luettavakseni. Kiitos kommista!

      Poista
  7. Hyvin mielenkiintoinen kirjoitus! Vaikka luen sen vasta nyt en voi olla vertailematta sitä omaan hääblogitekstiini, joka on täysin eri näkökulmasta kirjoitettu. Olet todella hyvä kirjoittaja, Petriina!

    Omasta puolestani tulee mieleen, että minä usein melkein hätäisesti tarkistan, että lompakkoni on yhä laukussani. En tiedä mitä tekisin, mikäli se olisi kadonuut...;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Milena! Olenkin pohtinut, mikä on kehonkielen ja pakkomielteen raja. Kehonkieltä lienee se kun hipelöin hiuksiani, pakkomiellettä se kun on tämän tästä kopeloitava taskuja, että ovatko avaimet ja bussikortti varmasti tallella.

      Poista
  8. Du wirѕt Dіch nіe wiedег allein und verlasѕen fühlеn,
    dеnn es ist gaгantiert іmmег einer Dеiner Fгeunԁe online.
    Spannender Fessel Sex wirԁ ԁich um dеn Vеrstand brіngеn und unѕere
    heißen Singles können dich schon bald als Sexsκlave nehmen.
    Über 4 Μillionen Mitgliedeг, darunter zahlreіche
    Singleѕ, Hausfrauеn, Studentinnen und Ѕtudentеn,
    finԁest Du in unseгer Кontaktbörsе.



    Visit my web-sіte ... privat-sex-kontakt

    VastaaPoista