lauantai 24. tammikuuta 2015

Ei ruusu mutta kukka kuitenkin



Katseltuaan takapihan kesäistä kukkaloistoa keittiön ikkunan ainoa viherkasvi, kaislan sukuinen hapsiainen päätti hänkin syksyn tullen ryhtyä kukkimaan. Odotin innokkaana kukkavanan päässä olleen nupun aukeamista, mutta yllätys oli melkoinen. Nupusta työntyi esiin muutama nuppineulan pään kokoinen vaaleanvihreä pallero! - Jos tuo on sun kukkasi, niin kiitosta vaan, ilkuin. Ilmeisesti kaislansukuinen tulkitsi ironiani ihailuksi, koska alkoi välittömästi puskea uutta kukkavanaa. Mutta minkä kukka kauneudessa häviää, sen se kestävyydessä voittaa. Takapihan metsänreunan valkovuokoista, kieloista, pihlajankukista ja pyöreälakista kiveä ympäröineistä villiruusuista ei ole kuin muistot jäljellä ja ruusunmarjatkin ovat aikapäiviä sitten jäätyneet lumen alle, mutta kaislan kukkaset huojuvat ikkunalasia vasten, hiukan kuivahtaneina, mutta tallella vielä kaikki. Ja kolmannen pitkän hapsiaisen päähän aukeaa kohta uusi kukka.

"Minä olen paennut ja ottanut osan aarteistani mukaan, muistoni ja hullun haluni säilyttää, kuvata ja tallettaa. Me kaikki saatamme kuolla mutta näillä sivuilla meidän hymymme, puheemme , rakkautemme jatkuu."

Ote on Anais Nin´in päiväkirjasta. Sama tallettamisen, muistiin merkitsemisen kaipuu minullakin. Olen taas kerran lukenut kaikki päiväkirjani läpi, seurauksena pari kolme muovikassillista paperisilppua, jäljellä kirjat, joita lukiessa tuli iloinen, hyvä fiilis tai joissa jälkipolvia ajatellen oli merkittäviksi kokemiani asioita. Ne haluan säilyttää, jo unohtamiani ahdistavia muistoja en. Tosin jonkin kauniskantisen, ehkä lahjaksi saadun kirjan hävittäminen arvelutti, mutta jos sisällöstä puolet on matkan varaamisen ja mahdollisen peruutuksen vatvomista, toinen puoli hallitsematonta lötinää, parempi hävittää koko kirja. Joitakin kirjoja lukiessa tuntui että aivan kuin minulla olisi ollut aivoissa aukko ja kaikki ajatukseni olisivat valuneet paperille. Jokaista lenkillä käyntiä, kauppareissua ja parvekkeella piipahdusta ei todellakaan tarvitse tallettaa, ellei siihen sisälly aivan erityistä nostetta. Kun taas jokin sinänsä pieni asia, kuten keittiön ikkunan kaislansukuinen, suorastaan vaatii tallentamista.

Lukiessani olen nauranut, itkenyt, hävennyt, hymyillyt, kädet jännityksestä täristen avannut seuraavan kirjan. Kaikki muu lukeminen sai jäädä kun narsisti hekumoi omissa muistoissaan! Monen hävitetyn kirjan mukana meni tapahtumia, ajatuksia ja oivalluksia, jotka olisi voinut tallettaa toisaalle, mutta se olisi ollut turhan hankalaa. Ylipyyhkimisiä, välistä revittyjä lehtiä tai roskiin koko tekele! Olen joskus kokeillut päiväkirjan kirjoittamista tietokoneella, jolloin editoiminen olisi helppoa, mutta ei, käsinkirjoitettu vihko tai kirja sen olla pitää. Kierrekantinen vihko on kirjoittaessa käytännöllinen, mutta hävittäessä ongelmallinen, metallikierteet kun pitää irroittaa metallijätteeseen. Myös joidenkin kirjojen paksut pahvikannet ovat työläitä hävittää, varsinkin jos on kirjoittanut sisäkannetkin tekstiä täyteen, silloin ne haluaa silputa mahdollisimman pieniksi palasiksi. Heitin silppujen sekaan muutaman suodatinpussin kosteine kahvinporoineen, vaikka tuskinpa kukaan olisi niin kiinnostunut päiväkirjoistani, että kaivaisi pussien sisällön esiin ja alkaisi sovitella palasia kohdalleen!

Koska viihdyin niin hyvin päiväkirjojeni parissa, päätin jatkaa niiden kirjoittamista. Mutta en enää hankalasti hävitettäviin kierrekantisiin, en kauniisiin kovakantisiin, vaan lähikaupan ohuisiin ruutuvihkoihin. Niitä myydään sekä musta-, sini- että vaaleanpunakantisina, maksavat euron kappale. Ne on helppo joko säilyttää tai hävittää. Nuorena jolloin kuvittelee kirjoittavansa ikuisuutta varten, tallettaa muistonsa kauniskantisiin, upeisiin kirjoihin. Tässä iässä alkaa suunnitella omaa kuolinsiivoustaan, harkita millaisen muiston itsestään haluaa jälkipolville jättää. Ja tässä iässä iloitsisin, jos äitinikin olisi pitänyt päiväkirjaa tai jos häneltä olisi jäänyt edes muutama joko isälle "sinne jonnekin,"  tai siskoilleen kirjoitettu kirje, mutta ei mitään muuta kirjallista aineistoa kuin jokunen minulle osoitettu joulu- tai syntymäpäiväkortti. Isältä ei senkään vertaa. Edesmenneeltä tädiltäni on onneksi tallella muutama kirje, runoja ja pakinoita.

Luku-urakan jälkeen olin pari päivää kuin tyhjän päällä. Luin Anita Konkan "Unennäkijän muistelmat." Jos se olisi ollut luettavana silloin kun itsellänikin oli vielä muitakin kirjallisia tavoitteita kuin päiväkirja, olisin ehkä nauttinut siitä enemmän. Nyt "miten minusta tuli kirjailija" ei sytyttänyt, mutta mielenkiintoinen kirja kaikkine aikalais- ym. kuvauksineen se kuitenkin oli.

Tammikuun luminen luonto kietoutuu siniseen hämärään. Sytytän kynttelikön, jonka tuikut heijastuvat monininkertaisina ikkunalasiin, kastelen keittiön ikkunan kaislansukuisen. Lähikaupan myyjä, jolta sen eräänä keväänä ostin, ei tiennyt sen nimeä, mutta tiesi että se vaatii runsasta kastelua. Koen kohtalonyhteyttä sen kuivahtaneiden, mutta sitkeiden kukkien kanssa.

12 kommenttia:

  1. Hello, Petriina.
    Olenkin odottanut jo hetken aikaa Sinulta jotain uutta tekstiä.
    Nyt se tuli.
    Kiitos taas kerran soljuvasta ja selkeästä kerronnasta.
    Nauranut, itkenyt, hävennyt, hymyillyt. Nämä tapahtumat ovat hyvin tuttuja
    ainakin meikäläiselle, kun vaikkapa lapsenlapsen, tai muu vanha valokuva loihtii monenmonet vanhat muistot ja tapahtumat esille muistojen kätköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitoksista! Välillä tulee kirjoitettua useimmin, välillä harvemmin. Päiväkirjoissani otan myös kantaa ajankohtaisiin kotimaan ja maailman tapahtumiin, täällä hyssyttelen kaislansukuisista yms., varsinainen arkajalka siis!

      Blogilistassa on pienen söpöläisen, ilmeisesti lapsenlapsesi kuva, mutta siihen liittyvää tekstiä en löytänyt. Poistitko ehkä liian henkilökohtaisena tai jostain muusta syystä?

      Poista
  2. Jotakin hyvin tuttua tässä kirjoituksessasi taas on, sillä olen itsekin viihtynyt muistojen ja muistiinpanojeni keralla (ihan liikaa), olen hävittänyt jo aiemmin paljon ja nyt on kaksi puoliksi revittyä kirjaa, jotka ajattelin vielä säilyttää.. tuo että olisi voinut hyödyntää jotakin, on tuttua sekin, mutta tosi hankalaa, siksi kai on paperilippuja ja lappuja siellä täällä mikä väsyttää ja oksettaa kun ei jaksa. Ruutupaperivihot (ne joita ostin lähikaupasta) olet jo polttanut kaikki, ainevihkoja on vielä tallella.

    Ja vaikka laittaisi muistiinpanot kokonaisina roskiin, niin ketäpä ne kiinnostaisivat, joten niinkin olen tehnyt. Ja aikoinaan polttanut, kun muutin, poltin kaiken, hääpuvun jo nuorena ja vihaisena, joulukuusen kauniit olkikoristeet, turhia muistiinpanoja, rakkauskirjeita.. Roskista muistiinpanot sun muut laskut ja henkilökohtaisen paprut menevät silppuriin ja ne painetaan pikkukasaksi.

    Silti jotakin ehkä toivoisi jäävän, niin Sinusta kuin minustakin. Muisto, runo jossakin. Vähäksi aikaa kun olemme jo menneet.

    VastaaPoista
  3. Ja unohtui ihan sanoa, että hieno johdatus tästä hapsenkäkkiäiskukasta tähän tarinaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommenteista! Jossain vaiheessa aikomukseni oli hävittää kaikki päiväkirjat, mutta lapsenlapset sanoivat "eikä!" Nyt niitä on heille matkalaukullinen, ellen jossain vaiheessa taas riehaannu repimään niistä osan. Itse koen niin että kirjoitettu sana tuo poisnukkuneet elävämpinä mieleen kuin valokuvat tms. Vanhat kasettiäänitteet, joissa voi kuulla heidän äänensä, ovat kovin kipeitä kuultaviksi. Tosin en ole vuosiin kuunnellut niitä, kokemus saattaisi jo olla toisenlainen.

      Poista
  4. Lapsesi ovat fiksuja, älä ihmeessä tuhoa kirjoituksiasi (vieläpä käsinkirjoitettuja). Ajatteles miten mahtavaa on lastenlastenlastesi lueskella ja tutustua viime vuosituhannella eläneeseen mummiinsa. Ei eläessä tule kysyneeksi eikä puhuneeksi, kun on tavallisia arkisia asioita toimitettavana.
    Sädekaisla? on hieno ja herkänjäntevä, tarinasi ovat samanlaisia !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kaislansukuinen siis oikeasti! Niinpä, kuka tietää jos joku jälkeläisistäni vaikka käyttäisi päiväkirjojani aineistona omissa teksteissään tms. Törmään itsekin tämän tästä tapahtumaan tai asiaan, josta haluaisin lähempiä tietoja vanhemmilta sukulaisilta, vaan kun kaikki ovat jo poissa! Esimerkiksi isäni äidin hautajaisista otetussa valokuvassa on monta lapsuudestani tutun näköistä ihmistä, mutta ei aavistustakaan keitä ovat.

      Poista
  5. Samanlainen siivousurakka minulla, mutta minä hävitän vanhat, yksityiset viestit työnantajan sähköpostilaatikosta. Vähän silloin tällöin - kymmenen vuoden aikaansaannoksia. Minusta, olet niin lahjakas kirjailija, että sinun kannattaisi kirjoittaa elämänkertasi päiväkirjojesi avulla lastesi ja lapsenlastesi iloksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Milena. Tarjosin aikoinaan kustantajalle varhaisimmista päiväkirjoistani koottua tarinaa, mutta vaikka sitä pidettiin kiinnostavana, siihen kaivattiin jotain raflaavampaa. Käsikirjoitus on mapissa hyllyssäni. Joitakin vuosia sitten teetin 30 kpl:n painoksen lapsuusmuistoistani lähipiiriäni varten ja aikomus on koota lapsille myöhempien aikojen tapahtumista jonkinlainen muistio. Elämäkerran kirjoittaminen kiehtoo, mutta se olisi niin iso ja raskas urakka, että enpä taida jaksaa.

      Poista
  6. Hieno kirjoitus eli mielenkiintoisesti kirjoitettu. Ja jos ja kun päiväkirjasi ovat samaa luokkaa, niin älä missään nimessä hävitä niitä.
    Toista on minun lukuisat vuosikirjani, pitäisi hävittää, kun ne on vain tekemisiä ja tapaamisia ynnä muuta ihan yksityisluonteista, ei mitenkään kaunokirjoitettua ajatelmia ... :). Ja jos totta puhutaan, olisi hävitettävä muutenkin paljon, ettei jälkipolvella olisi sitten aikanaan niin paljon pähkäiltävää... heh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, päiväkirjani ovat pääosin hetken tunnelmissa kirjoitettuja purkauksia, mutta editoimalla joku joskus saattaa saada niistä ihan kelvollisen koosteen.

      Minullakin on kalentereita ja yks 5 vuoden vuosikirjakin vaikka miten pitkältä ajalta ja hyvä että on, mistä muuten tarkistaisin, montako vuotta siitä jo on kun serkun kanssa tavattiin viimeksi ja kuinka pitkä aika siitä kun laitettiin väriä päähän ja milloin se putkiremontti olikaan? Tosin paljon niihin on tullut taltioitua sellaistakin millä ei myöhemmin ole juurikaan merkitystä. "Kuolinsiivous" täälläkin ns. vaiheessa jo pitkään!

      Poista