keskiviikko 24. elokuuta 2016
Kirkkonäyttely
Aikomukseni oli käydä katsomassa Imre Makoveczin Unkarin kirkkoja esittelevä valokuvanäyttely, vaan kuinkas kävikään! Näyttelyn ilmoitettiin olevan Ristinkirkossa elokuun 28 päivään asti, mutta kirkon eteisaulassa siitä ei ollut mitään mainintaa. Sankarihautausmaan työntekijältä sain tietää näyttelyn olevan kirkon alakerrassa. - Ai siellä minne wc-opasteet näyttävät, pimeiden portaiden päässä? - Niin, nainen sanoi iloisesti. Yksinäisen näköinen kulkija, jonka olin nähnyt harhailevan tyhjässä kirkkosalissa, näkyi laskeutuvan portaita joiden alapäässä häämötti tummat suljetut pariovet. Kun en löytänyt katkaisijaa mistä portaisiin olisi saanut valon, luovuin aikeesta. Miks mulle aina tässä kaupungissa käy näin, harmittelin kun muistin keväisen kansainvälisillä suurmarkkinoilla käyntini. Käväisin tänään viimeistä päivää auki olevassa Anttilassa, ostin Alkosta pullon konjakkia ja tulin kotiin.
Vuosisatoja vanhassa kirkossa voi kokea hartautta, tuntea pyhyyden kosketuksen eri tavoin kuin nykyajan moderneissa kolkoissa bunkkereissa. Hämmästyin kun unkarilainen ateistiystäväni kertoi käyvänsä kirkoissa mielellään."Tunnelman ja arkkitehtuurin vuoksi", hän sanoi. Unkarilaisella maaseudulla kylän keskellä kohoavassa kirkossa käynti kuului itsestäänselvyytenä myös "fin turistan" matkaohjelmaan samoin kuin Budapestin komeassa Matiaksen kirkossa (Mátyás-temblom) ja monissa monissa muissa. Mieleenpainunein muistoni unkarilaisesta kirkosta on 1990-luvulta. Mahdollisesti olen kertonut siitä jossain aikaisemmassa jutussani, mutta kerron silti.
Meitä oli ryhmä suomalaisia unkarinkielen opiskelijoita Lapin kesäyliopiston ja Veszprémin Unkari-Suomiseuran järjestämillä kielikursseilla Balatonalmádi-nimisessä paikassa Balatonin rannalla. Läheisessä kylässä oli samalla mäellä kirkko ja kapakka ja eräänä helteisenä iltana, olisiko ollut lauantai tai sunnuntai, muutama meistä istuskeli kapakan pyöreän pöydän ympärillä pörisemässä kylmää "fröccsiä", soodavedellä lantrattua valkoviiniä siemaillen. Kirkossa oli alkamassa urkukonsertti ja päätimme siirtyä sinne. Kirkkosali oli jo tupaten täynnä kansaa. Toiset onnistuivat löytämään itselleen paikat alta aikayksikön, vain minä olin jäänyt käytävälle haahuilemaan, kurkistelemaan että eikö nyt mistään löytyisi vapaata istumapaikkaa. Aloin jo luopua toivosta kun tunsin olkapäässäni kevyen kosketuksen. Kääntyessäni seisoin silmätysten pitkään mustaan kaapuun pukeutuneen papin, katolisen kirkon Pyhän Isän kanssa! Päässään hänellä oli korkea mustahuntuinen hattu, jonka reunojen alta jokunen harmaa suortuva pyrki esiin. Sisään tullessamme olin nähnyt hänen pitkän hoikan hahmonsa kirkkopuistossa, ilmeisesti konsertin alkua odottamassa. - Tuolla ylhäällä on tilaa, hän sanoi lempeästi, osoitti sormellaan ylös päin. Häkellyin ensin kun en tiennyt, puhuiko hän vertauksin ja tarkoitti taivasta vai mitä...- Miten sinne voi päästä? Kysyin hämilläni. Hän sanoi että ulko-oven vierestä sinne johtaa kapeat portaat. Lähdin etsimään niitä portaita.
Kiviportaat olivat todellakin kapeat ja kuhmuraiset. Kirkon parvella istui ainoastaan kaksi henkilöä, keski-ikäinen kaunis nainen ja ehkä kymmenvuotias tyttö. Tytöllä oli pitkät paksut letit. Nainen kuunteli musiikkia silmät suljettuina eikä kumpikaan varmaan edes huomannut saapumistani, vaikka tuolia siirtäessäni sen jalka kolahti lankkulattiaan. Istuin kaiteen viereen parin metrin päähän heistä. Pienistä ikkunoista näkyi miten kirkas salama lävisti paksut pöyheät pilvet, rajuilma oli alkanut äkkiä niin kuin se eteläisissä maissa yleensä alkaa, mutta ukkosen jylinä hukkui urkujen pauhuun. Bachin musiikkia, ehkä muutakin, en muista tarkkaan, olin täysin tunnelman lumoissa. Kuvittelin miten meitä kauan ennen eläneet ovat rakentaneet kirkkoa kuka käsipelillä kiviä ja tiilejä kantaen, kuka kärreillä, kenties hevosella tuoden. Ja miten he sukupolvesta toiseen ovat kokeneet siellä pyhyyden kosketuksen, kirkon paksujen seinien sisällä tunteneet olevansa turvassa maailman tuulilta, sodilta ja rajuilmoilta. Keitä nainen ja tyttö olivat, ei selvinnyt. En muista vaihdoimmeko konsertin jälkeen sanaakaan, luultavasti emme.
Ylempänä oleva lehtikuva ei ole kyseisestä kirkosta. Ihastuin kuvan tunnelmaan, mutta en merkinnyt kuvaajan nimeä enkä kirkon sijaintia muistiin, mutta facebook-ystäväni arveli sen olevan Mánfa-nimisestä kylästä etelä-Unkarista. Teoksesta The Land of Pannonia löytyi sama kirkko sisäänkäynnin puolelta kuvattuna, Endre Ráczin ottama kuva. Alimmainen kuva on vuonna 1890 rakennetusta, arkkitehti Albert Mellin suunnittelemasta Lahden kauniista puukirkosta. Kuva on Lahden kuvat nimisestä teoksesta, jossa kuvaajan nimeä ei mainita. Kirkko purettiin ( ! ) vuonna 1977 ja tilalle rakennettiin Alvar Aallon suunnittelema kookas ja hiukka kolkon näköinen Ristinkirkko, jonka kuva (ylinnä) on Lahden seurakuntayhtymän nettisivuilta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Minusta kirkon järjestämät urkkukvartit ovat käymisen arvoiset tapahtumat. Lomalla käyn aina kuuntelemassa ja nauttimasta.
VastaaPoistaRistinkirkossakin on kesällä "Kesäaamun urkumusiikkia", olisiko vastaavanlainen tapahtuma? Ja urkuviikko on joka vuosi.
PoistaIltaa, Petriina. Kaunis on ainakin tuo alimmainen kirkko, eikä tuo uusikaan pahalta vaikuta, etenkään kesä asussaan.
VastaaPoistaOlin joskus aikoinaan siellä kuurankukka-esiintyjää kuuntelemassa.
Mitä unkarilaisiin tulee, niin juuri viimeviikolla edesmenneen serkkuni mies kertoili vierailulle tulevista unkarilaisista, jotka ilmeisesti majoittuivat Jaakon tykö hetkisesksi. Meillä oli Järvenpäässä jälleen serkkujen tapaaminen, niillä ketä paikalle oli päässyt tulemaan, mutta kovin pieneks on porukka kutistunut, ja kutistuu yhä. Suurin osa jo päälle 70 vuotiaita. Hassua on, kun oppii yhä näkemään uusia puolia vanhoista tutuista, ja huomaa, että hienostelu on jäänyt yhdeltä, ja keskustelu-halukkuus on lisääntynyt, vai johtuneeko se siitä, että meistä hiljaisemmista nuoremmista onkin tullut jo vanhempia, ja rohkeamme esiintyä entistä helpommin toisten seurassa.
"Kotimaani onpi Suomi, ulkomaani Unkari" pitää edelleen paikkansa, vaikka jotkut ystävät sieltä ovat jo kuolleet, joidenkin kanssa on muuten etäännytty ja viimeisimmästä Unkarin matkastanikin on jo vuosia.
PoistaKuvauksestasi päätellen teillä on ollut lämminhenkinen serkkutapaaminen. Totta että iän myötä asenteet ja mielipiteet muuttuvat, yhteiskunnalliset eriarvoisuudet tasaantuvat jne. Olen itsekin yrittänyt opiskella joistakin vanhoista ajatusmalleista eroon, vaikka helppoa se ei aina olekaan.
Kaunis kirkko tuo alimmainen, järkyttävää että on purettu uuden tieltä, olkoot niin Aaltoa kuin haluttaa.
VastaaPoistaTäysin samaa mieltä kanssasi. Ja vielä puuseppien kaupungissa! Kyllä kirkon olisi voinut entisöidä ja rakentaa betoni- ym. bunkkereita laitakaupungille.
PoistaPoistitko samakasan postauksen? En löytänyt sitä enää mistään? Miksi?
PoistaPoistin koska olin jo saanut vastauksen tiedusteluuni eikä asia minun osaltani ollut enää ajankohtainen. Sitä miksi Samakasan yhteystiedoissa pidetään edelleen jo vuosia sitten vanhentunutta sähköpostiosoitetta, ihmettelen edelleen.
VastaaPoista