keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Kestävyyslaji

Kaikkine vääntöineen, taivutuksineen, kumarruksineen, kääntöineen pukeutuminen pakkaseen, vaikka vain kauppareissulle, on kestävyyslaji joka vaatii kovaa kuntoa. Ja kun kaikki housut nutut, sukat kengät huivit ja myssyt on pyntätty päälle, on vielä kumarruttava kiinnittämään liukastumis esteet kengän kantoihin ja sipsuteltava varpaisillaan ettei nastoista jää jälkiä eteisen lattiaan. Sitten parit lapaset päällekkäin, sauvat käteen ja menoksi. Vaihtelun vuoksi tai siksi, ettei muuttuisi kokonaan kepilliseksi, sauvat voi välillä jättää kotiin.

Repun äheltäminen selkään ja selästä pois kun takin kangas on paksua luistamatonta junturaa, vaatii
erinäisiä voimisteluasentoja sekin. Parikymmentä vuotta sitten hankittu takki kovettuu, paukkuu ja poksahtelee pakkasessa, mutta turkisreunainen huppu on paremman mallinen kuin muissa takeissani. Sen kun vetää korvaläppälippiksen päälle, ei näkyviin jää juuri muuta kuin nenä. Tarvittaessa senkin voi peittää kaulaan sidotun villahuivin päällä tai puhallella kirpakkaa pakkasilmaa lapasten läpi. Kotiin palattua vaatteista kuorituminen on sitten aivan oma, joskin hiukan kevyempi tai ainakin mieluisampi ohjelmanumeronsa.

Kaikkein kovimpia pakkasia varten vaatekomerossani on neljännesvuosisata sitten hankittu täyspitkä
vaalea untuvatakki, joka päällä olen kuin kävelevä Michelinin talvirengasmainos. Ulkona ihanan lämmin, mutta sisätiloissa esim. ostoksia tehdessä se päällä tulee kuuma. Se on edelleen hyväkuntoinen, koska läheskään joka talvi en ole tarvinnut käyttää sitä lainkaan. Kerran pesin sen taloyhtiön pesutuvassa. Säikähdin kun untuvat olivat paksuina paakkuina takin helmoissa, mutta kun kävin kuivauksen aikana tämän tästä pöyhimässä takkia, siitä tuli uuden veroinen.

Parinkymmenen asteen pakkaseen vedoten aion tänä(kin) iltana lintsata kielitunnilta. Suurempi syy lienee kuitenkin luontainen laiskuuteni, jonka harrastamiseen tässä elämäntilanteessa on myös ihana oikeus. Onneksi kävin äänestämässä ennakkoon, joten olkoon sunnuntaina vaikka millainen tulipalopakkanen, tämä täti se vain odottelee kotona telkkarin ääressä, kumpi pääsee/joutuu kuudeksi vuodeksi Linnaan, Jenni vaiko Antonio.

12 kommenttia:

  1. Kerrassaan hävytöntä, kun sulla on samalaista kätyöstapaa, kun meikäläisellä.

    Kielikurssi saattaa jäädä, jopa kokonaan käymäättä, mikäli on liian kylmä tai jalkakäytävät ovat huonosti, tai kokonaan auraamattomia pyörällä poljettavaksi.

    Tosi on että pakkanen kangistaa ainakin meikäläistä ja vielä seiltä, mitä ei pitäsi. Saattaa useinkin joutua hakemaan suurennuslasia, tälläiseltä pakkasreissulta palattuaan.

    Inhoan sitä kun joutuu pynttäytymään "liikoihin" vaatteisiin, ja olemaan kuin tönkkösuolattu muikku, joka varsinkin lapsena oli tavanomaista esim. kyläiltäessä.

    Nyt mieluimmin kärsii hieman kylmyyttä, kuin vaatettaa itseään liikaa.

    Eroni jälkeen -89, totuin siihen että kuljin talvetkin yleensä kevyissä korollisissa kävelykengissä, työvaatetustani ja muuta arkikäyttöä tällä tarkoittaen. En vieläkään, siis tuosta vuodesta asti mielelläni käytä pitkiä kalsareita, tai talvikenkiä.

    Parina viime- ja tänä vuonna pyörällä liikuttaessa, ne kaikki kuitenkin ovat olleet jalassani.

    Kyllä se Jennille on linnareissu, ilman muuta.
    Ei siinä mikään auta.

    Ihanan hieno talvinen päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Jenniä minäkin veikkaan. Mun lasteni isä puki ja riisui pitkät kalsarit määrätyn kuukauden määrättynä päivänä, olivatpa kelit mitkä tahansa. Sama koski myös auton talvirenkaiden vaihtoa.

      Poista
  2. Kun on punkero jo valmiiksi, niikuin minä, on tosi punnkkero, kun kasaa päälleen lämmikkeitä.
    Tänäänkin ajaessani Palvelukeskukseen laulattamaan asukkaita, naama oli puoliksi piilossa huivin alla. Ja pyörä kitisi jäykkyyttään sekin.
    Me sisukkaat suomalaiset sussut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hupun ja hatun nosto Sinulle siitä että käyt laulattamassa Palvelukeskuksen asukkaita ja poljet sinne pyörällä paukkupakkasessa!

      Poista
    2. Joo ilimoja pitelee hrrr, ihan oikeaa talvea siis! Villahousuja ja säärystymiä pitää laittaa, muuten toppatakilla ja farkuilla menen töihin, pipo silmillä ja huppu päässä ja parta huurussa:)

      Poista
  3. Hämeen eteläisessä on nyt aamusta 25 astetta siperialaista! Joudun lähtemään liikkeelle. Hierojalle - kauppaan ja naapurikaupunkiin.
    Voi herrajjestas sentään, kaikki puettuani olo on kuin maatuskalla ja perille päästyäni joudun purkautumaan kerros kerrokselta. Kyllä talvi on sentäs ihanaa - kait?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskastuin eilen kauppareissulle pynttäytymisteni kanssa niin että tänään en lähde ulos lainkaan kun ei ole pakko, vaikka toisaalta olenkin sitä mieltä että joka päivä olisi käytävä vaikka ihan pienellä happihyppelyllä. Yritin muistella, miten nuorena pukeuduin tanssireissulle pakkasella eli vedinkö nailoneiden päälle pitkät villasukat jotka sitten kuorin naistenhuoneessa pois... En muista. Lehdissä kerrottiin, miten jollakin tytöllä nailonit jäätyivät kinttuihin kiinni. Tansseihin mentiin hameessa, housumuoti tuli vasta myöhemmin.

      Poista
  4. Minä käytin eilen sukkahousuja ensimmäisen kerran pariin vuoteen, oli sen verran viileää, että piti laittaa jalkaan.

    Muuten en käytä, pitkikset ja nilkkasukat riittävät yleensä. Eilen olikin -18 ja tuuli aika friskisti, tuntui paljon kylmemmältä kuin mittarin lukema näytti.

    Käytän parikymmentä vuotta vanhaa turkkiani jos tarvitsen lämpöisempää, se on edelleen hyvässä kunnossa, tai laitan fleesepaidan syystakin alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on aluspaitana laamapaita ("laumapaita" kuten äitikultani aikoinaan taisi sanoa). Tiedän ainakin yhden jo melko iäkkään naisen, joka ei käytä sukkahousuja, vaan pitkiä kalsareita ja nilkkasukkia, olisiko villahoust näillä pakkasilla päällyshousujen alla myös, en tiedä.

      Poista
    2. Hei, meilläkin sanottiin "laumapaita"! Vasta isompana kuulin sen "oikean" sanan! Pohjois-Pihjanmaalla sanottiin noin ja meille se oikea sana oli laumapaita! :D

      Mulla ei palele juuri koskaan (mitä nyt töissä, kun siellä on harvoin yli 15 astetta). Siksi en käytä välihousuja, mutta olen toki järkevä, jos palelee, niin tietenkin pitää laittaa lisää vaatetta päälle.

      Taitaa olla parasta kaivaa fleesevälihousut esiin, viime yö oli kylmin tähän astisista!

      Poista
  5. minulla oli ilo käydä tuttavan mökillä, saunottiin ja käytiin nakuna pyörähtämässä lumihangessa, sepä se vasta ihanasti kirpaisi. Jo lapsena oli tapana lumipesut pakkasella.muuten on ollut hesassa ihan leppoisat säät, aamulla vähän kirpeempää ja puoliltapäivin vaan siinä 10 hujakoilla. Äänestyspäiväkin oli iltapäivällä juuri sopiva, eikä ollut tunnosta, ihmiset oli äänestäneet sankoin joukoin ennakkoon kuten nähtiin. Antaa paukkua, pian tulee väkisin kevät. ainakin joskus on jo maaliskuussa ollut hyvin aurinkoista , poikkeuksiakin on nähty, yksi juhannus kun olin telttaretkellä lasten kanssa yöllä oli pakkasta -3. silloin paleli, kun ei arvattu että jussinakin voi olla talvi;) mietin mikä vuosi, ehkä siinä 78-80 välillä en muista tarkoin eikä ole edes fotoja, joista näkisi lasten iän..löysin uffilta 5,- euroa mahtavan keinoturkin, se on niin lämmin että hiki tulee jollei ole pakkasta yli -16

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikohan ollut sama juhannus, jolloin me olimme rantamökillä ja aamulla katsoimme mittarista, näyttääkö plussaa vai miinusta! Joskus 78-80 välillä muistaakseni sekin. Tunnelma oli kuin Salpausselän kisoissa: hernekeittoa syötiin toppavaatteet päällä!

      Poista