sunnuntai 26. elokuuta 2012

Näkymättömissä

On siistiä olla näkymättömissä ja silti vaikuttaa kaikkeen", tuolloin 16 vuotias näyttelijä Arttu Kapulainen sanoi Anna-lehden haastattelussa vuonna 1997.

Löysin sitaatin vanhasta muistikirjastani. Ajatus, jonka tämän päivän julkisuushakuisen nuorisonkin toivoisi sisäistävän. Harmi että en ollut ottanut haastattelua talteen, olisi nyt mielenkiintoista lukea miten näyttelijä, jonka ammatti on olla julkisuudessa, perusteli näkymättömyyden filosofiansa.

Ehkä komepensaationa lapsuuteni kokemuksille, pettymyksille minäkin halusin olla "joku", jota pelkkä taviksen rooli ei tyydyttänyt. Kuvittelin että tulemalla joksikin, olemalla joku se riittäisi täyttämään henkisen tyhjiöni. Paljon myöhemmin, kun olin jo saanut ensimmäisen lapsenlapseni, minulle valkeni, että minähän olen "joku!" Olemalla se kuka ja mikä olen, näkymättömissä! Vapauttava tunne kuten tämä nimimerkillä kirjoittaminen.

Olen periaatteessa sitä mieltä, että kaiken mitä ihminen tekee, hänen tulee tehdä omalla nimellään. Mutta jos kirjoittaisin blogia omalla nimelläni, siitä tulisi toisenlainen kuin Petriinan blogi. Kontrolli hyppäisi näppäimille vaativampana, aiheet olisivat ehkä erilaiset. Tosin eräänä aamuna rohkaisin mieleni ja laitoin facebook-seinälleni linkin tänne blogiini. Illalla poistin sen, tunsin taas olevani villi ja vapaa!

Kun paikallislehden mielipideosastolla siirryttiin julkaisemaan vain omalla nimellä kirjoitettuja juttuja, sivun ilme muuttui kuivahkon asiapitoiseksi, ilo ja huumori loistavat poissaolollaan! Mutta näppituntumapalstalle nimettöminä lähetetyillä kannanotoilla lehti ja puhelinyhtiöt netonnevat sievoisesti.

Tiedotusvälineet ovat kyllästymiseen asti täynnä niiden ihmisten tekemisiä ja tekemättä jättämisiä, joiden työ tai harrastukset ovat julkisia. Riemastuttavia poikkeuksia ovat ne, jotka hetkeksi nostetaan näkymättömyydestä parrasvaloihin. Ajatella, että tuommoisiakin ammatteja, tekijöitä, vaikuttajia on olemassa! Tämän päivän paikallislehdessä sellainen on mm. maailmalla miehensä kanssa kulkeva nuorehko nainen. Pariskunta ei halua vakituista asuinpaikkaa, kotia, maailma on heidän kotinsa. Heitä kutsutaan nomadeiksi. Syksyllä ilmestyvä, heidän elämästään kertova kirja muuttanee heidät ainakin vähäksi aikaa näkymättömistä näkyviksi.

Oma, suorastaan järisyttävä "näkymättömyydestä näkyviin" kokemukseni tapahtui eilen illalla radion toivekonserttia kuunnellessani. "Kuolleen prinsessan muistolle" ei tällä kerralla vaikuttanut kuten joskus. Torkahtelin välillä, sitten sävähdin:  Mikä tämä on? Hiukan yksioikoista, orkesterin säestämää, surumielisen kaunista kuorolaulua, mutta millaisen mielenmylläkän se nostattikaan! Oivalsin päiväkirjan kirjoittamisen turhuuden ja tarpeettomuuden niin kauan kuin kirjoittaisin sinne vain sovinnaisuuksia, pelkkää elämäni pintapuolta, asioita jotka hyvällä omalla tunnolla saattaisin aikanaan jättää lapsenlasteni luettaviksi. Ja samaan aikaan kaikki todellinen, kokemukset, tapahtumat, joista osan haluaisin itsekin unohtaa, muhivat näkymättömissä pinnan alla, mielen syövereissä, kirkasvetisen virran pohjamudissa! Milloin minusta on tämmöinen, miellyttämisenhaluinen kiltti hiirulainen tullut? Vai olenko ollut sellainen aina? Ei, pari- kolmekymmentä, vielä kymmenen vuotta  sitten elin rohkeammin, olin dramaattisempi, seikkailunhaluisempi. Välillä elämä oli vaikeampaa, mutta myös mielenkiintoisempaa kuin nyt! Mutta silloisista päiväkirjoistanikin osan olen hävittänyt, loput siloitellut, editoinut isoäidin tarinoiksi, joista niistäkin osan olen repinyt tai yliviivannut.

Tänään etsin netistä eilen kuulemani kappaleen, kuuntelin sen pariin kolmeen kertaan. Sama vaikutus kuin eilen illallakin. Kaivoin jo kaapistani tyhjän vihkon, johon aloin kirjoittaa sitä mikä on totta ja todella tapahtunut. Ehkä revin sen alkuunsa, ehkä jatkan, aika näyttää. En liene ainoa, jolla totuudet, joita ei ehkä rohkenisi itselleenkään myöntää, muhivat mielen maisemissa virtaavan tumman veden pohjamudissa, ehkä jäävätkin sinne tai jonakin päivänä ryöpsähtävät esiin.

Se kappale oli "Els segadors- La Capella Reial." Jordi Savallin johtaman vanhan musiikin yhtyeen esittämä "Elonkorjaajat," Katalonian kansallislaulu.

12 kommenttia:

  1. Petriina, mielenkiintoinen aihe. Totean, ettet ole ainoa miellyttämisenhaluinen kiltti hiirulainen. Meitä on monta ja jos joskus rohkeasti poikkeamme säännöistä ja normeista, toiset hätääntyvät... ;)

    Sama vapaus omassa blogissani. Aiheet loppuisivat äkkiä, jos käyttäisin oikeata nimeäni! ;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekin hyvä puoli tässä yhteisössä on että ainakin melkein kaikki toisetkin kirjoittavat nimimerkillä. Eikä mua häiritse yhtään se, vaikka jotkut tietävätkin henkilöllisyyteni, kunhan saan vaan heillekin uskotella olevani Petriina!

      Poista
  2. Mielenkiintoista pohdiskelua.

    Olen yhden kerran pitänyt päiväkirjaa, se tapahtui varusmiesaikana, tuloksena varsinainen sotapäiväkirja. Dramaattisimmat hyökkäykset olivat vastakkaista sukupuolta kohtaan tehdyt valloitusyrityset Tavastia-klubilla.

    Silloin oli aikaa pohtia kaiken turhuutta ja ironisoida omaa asennetta järjestelmään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu hyvältä aina kun kuulee miehenkin, vaikkapa vain jossain elämänsä vaiheessa, pitävän päiväkirjaa. Lienet hävittänyt silloisen kirjasi? Mainitsemastani Elonkorjaajat-kappaleest a on useampia versioita mutta tämä kuulemani taisi olla sama, mikä esitettiin silloin kun Espanja voitti jalkapallon EM-kultaa. En muista sen silloin tehneen ihmeempää vaikutusta, mutta nyt teki!

      Poista
    2. Kyllä se tallessa on ja julkaisin ne aikanaan Directors cut -versiona emarketissa.

      Ne taisivat osittain tuhoutua siinä taannoisessa blogistanin nousussa ja tuhossa.

      Tuon lisäksi olen kirjannut muistikirjoihini tuhansia sattumuksia elämäni varrelta. Mutta se "Rakas päiväkirjani..." on edelleen tabula rasa.

      Poista
  3. Hyvä, siis mielenkiintoinen aihe mun, kuten muidenkin mielestä.
    Mulla on tästä aiheesta muutamia kirjoituksia tuolla alussa.
    Totuuden puhuja leimataan aina hyvin herkästi monien taholta.

    Mun mielestä ihmisellä on usein tarve käyttäytyä kunnolla, joten siksi pyritään miellyttämään muita saadakseen kuulua vaikka yhteisöön, päästäkseen muiden joukkoon, tulla hyväksytyksi jäseneksi. Kerjätään huomiota, ollaan ripustauduttu, läheisriipuvaisia.
    Varotaan sanoa omia mielipiteitä peläten muiden halveksuntaa tai yhteisöstä eroittamista (uskonlahkot) pelätään yksinjäämistä, yritetään olla harmaita huomaamattomia hiirulaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Ja tässä kävi nyt niin, että tämä tänne kirjoittamani pohdiskelu tästä aiheesta taisi riittää ja annan entisten haavojen olla vai miten siinä laulussa sanotaankaan! Varsinkaan kun en osaisi enkä jaksaisi kirjoittaa niistä mitään pitempää kyllin vakuuttavaa ja vaikuttavaa tarinaa kuitenkaan. "On siistiä olla näkymättömissä..." Harvinaisen kypsää ajattelua mainitsemaltani, tuolloin hyvin nuorelta näyttelijältä.

      Poista
  4. Merkillinen on ihmisen mieli; nyt kuunneltuna El Sagadors ei tehnyt vaikutusta! Eilen illalla olin kyynelehtinyt lapsenlapsen esittämää pianomusiikkia kuunnellessani, levännyt musiikissa!

    VastaaPoista
  5. Tosi mielenkiintoinen teksti :) En itekkään kirjottelisi blogia omalla nimellä jos nyt saisin päättää uudestaan... Huonoja kokemuksia on noista päiväkirjankin paljastumisista, joten siitä huomaa hyvin kuinka haavoittuvainen sitä on omien ajatusten paljastuttua. Jos siis alunperin ei näin ollut tarkoitus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! "Oletko sinä sille rehellinen?" Eräs ystäväni kysyi kauan sitten kun kerroin pitäväni päiväkirjaa. En ole, jos rehellisiä ollaan! Tosin tarkkaavainen lukija osaa tulkita asioita sanojen alta ja rivien välistäkin, varsinkin jos kirjoittaja on henkilönä tuttu.

      Poista
  6. vaikka pelkäämme omaa haavoituvaisuuttamme julkaistessamme tekstejä omalla nimellämme, luemme kuitenkin kirjoja, joissa oikeat kirjailijaihmiset kirjoittavat oikeista tunteistaan oikeassa elämässä.Usein kysytään kirjailijalta ovatko kirjan henkilöt ja tapahtumat todellisuudesta ja kirjoittaako kirjailija omista kokemuksistaan. Useimmiten kyllä - jos vaikka sitten piiloitetustikin. On vaikea kirjoittaa loukkaamatta omia sukulaisiaan. Pitää yrittää piilotella oikeat henkilöt fiktiivisten ihmisten taakse - ja silti joku on löytävinään sieltä itsensä. Jos uskallamme tulla kaapeista ja laatikoista ulos, edessämme on aivan uusi maailma. Ei kirjoittaminen välttämättä ole sukuskandaaleiden paljastamista, mutta pelkkiä onnellisia loppuja voi lukea kioskien pokkareista tarpeeksi. En minäkään antaisi päiväkirjojani julkaistavaksi, mutta tuskin sieltä luurankoja paljastuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poistin aikaisemman kommenttini kun huomasin toistaneeni siinä samaa, minkä olit jo kommentissasi sanonut. Kiitos ajatuksistasi!

      Poista