tiistai 26. huhtikuuta 2016

Arjen sankarit


Kolea, pilvinen huhtikuun päivä. Naapurirapun vanha rouva istuu lämpimästi pukeutuneena pihapenkillä puun alla. Hän on pari päivää sitten kotiutunut sairaalasta ja on nyt ensi kertaa ulkona. Kaarran  kauppalenkille lähtiessäni hänen luokseen. Hän kertoo kävelleensä kierroksen talon ympäri, mutta toista ei enää jaksanut kun oli istuttava lepäämään. Samassa päätyrapun alaovi kolahtaa auki, kolmannen kerroksen ketterä emäntä kiikuttaa sinikukallisessa mukissa kahvia vanhalle rouvalle!

Jokin minussa liikahtaa, kyyneleet kihoavat silmiini. Näky ja tilanteen herkkä tunnelma syöpyvät mieleeni päiväkausiksi. Kolea huhtikuun päivä ja höyryävä kuuma kahvi, jonka naapuri hyvän hyvyyttään oli kipaissut kotonaan keittämässä, edustavat arjen sankaruutta, aitoa välittämistä, jota ei  jaeta somessa eikä kuuluteta tiedotusvälineissä. Kahvimukin kyljessä siniset kukat hehkuvat kevään lämpöä.  

Kauppareissulla kohtaan muita arjen sankareita. Nuori äiti, jonka lapsi saa kassalla itkupotkuraivarin, koska äiti ei anna hänen ostaa kaikkea mitä lapsi on kaupan hyllystä kahminut syliinsä. Äiti näyttää olevan räjähtämispisteessä, itkuun purskahtamaisillaan hänkin,  mutta hän hillitsee itsensä, kaappaa lattialle huutamaan heittäytyneen lapsen syliinsä ja kantaa hänet sekä ostoskassinsa kaupasta ulos.  Vastaan hangoittelevan lapsen saapasjalka osuu lonkkaani, mutta ei niin kipeästi että siihen kannattaisi reagoida, varsinkaan kun äidillä on jo  mitta täynnä muutenkin. Parkkipaikalla näen lapsen istuvan tyyntyneen näköisenä auton takapenkillä omassa istuimessaan, äiti on seisahtanut ulos  selkä auton etuovea vasten hetkeksi hengähtämään.

Kotimatkalla vastaan tulee  pariskunta, nainen hidastaa vauhtiaan  että rollaattorin kanssa köpöttelevä  mies ei jäisi hänestä jälkeen. Mietin mikä heidän tilanteensa muuten mahtaa olla, onko nainen ehkä miehensä omaishoitaja, joka kaiken huoltamisen ja hoivaamisen ohella joutuu sata kertaa päivässä vastaamaan samoihin kysymyksiin, vahtimaan ettei mies hetkellä millä hyvänsä katoa ovesta omille teilleen. Muistin pari vuotta sitten pyörätuolissa pää alaspäin istua retkottaneen naisen, jota nuorehko mies työnteli sataman kevätmarkkinoilla. Oletin miehen hoivakodin työntekijäksi tai  vastaavaksi, mutta jälkeen päin kuulin hänen olleen naisen poika, joka oli ollut ulkoiluttamassa äitiään. Kaunista, hellyttävää.

Heitä riittää, arjen sankareita, pienten hyvien tekojen tekijöitä ja pienipalkkaisia puurtajia, jotka muodostavat yhteiskuntamme tukiverkon. Eduskunnan kyselytuntia seuratessa tulee pakostakin miettineeksi, miten kaukana, kuin eri planeetoilla nämä kaksi ääripäätä, arjen sankarit ja salissa istuvat ovatkaan toisistaan! Monelle siellä istuvalle arjen sankareiden elämän todellisuus iloineen ja murheineen lienee tuiki tuntematon asia. Ministeriaitiossa kukin vuorollaan ponnahtaa seisomaan kuin paistovahti uunipossun kyljestä, suoltaa ilmeisesti ennalta muotoillun, hienoja sanakäänteitä vilisevän vastauksensa opposition esittämiin kysymyksiin. Jokaista ongelmakohtaa pohtimaan on juuri eilen asetettu tai viimeistään  huomenna asetetaan työyryhmä. Jotkut työn alla olevat uudistukset ovat varmaan ihan hyviä ja paikallaan, jotkut vain hankaloittavat arjen sankareiden elämää entisestään, "kaiken kansan yhteiset säästötalkoot" kun koskettavat kaikkein kipeimmin juuri heitä.

8 kommenttia:

  1. Ehkä juuri ne itsestään ääntä pitämättömät arjen sankarit ovat juuri niitä parhaimpia sankareita.

    Politiikan sankarit ovat valitettavan usein vain pelaajia. Toki politiikan sankareita myös tarvitaan, joskaan en ole vakuuttunut siitä, millaista politiikan sankaruus todellisuudessa on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos esimerkiksi siivousalan ammattilaiset menisivät lakkoon, seuraukset voisivat olla katastrofaaliset.

      Mielestäni politiikan pelureista on viime päivinä noussut ainakin kaksi nuorta sankaria; hän joka vaati selvitystä ministerin veroparatiisikytköksistä ja toinen, joka teki aloitteen ex-kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä. Jos entisellä kansanedustajalla on omaisuudestaan niin paljon tuloja että niillä elää hulppeasti, miksi ihmeessä hänelle pitää maksaa vielä kansan yhteisistä varoista sopeutumiseläkettä?

      Kirjoitin kommentin uusiksi koska halusin tarkentaa joitakin kohtia ja samalla toivottaa hyvää vappua!

      Poista
  2. Kiitos taas kerran aidosta, asiallisesta ja koskettavasta kirjoituksestasi ja hienoista tilannekuvauksista, etenkin paistivahdin ja lopputoteamuksen osalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusiksi meni tämäkin vastaus! Vuoden alusta reseptilääkkeiden omavastuuosuus nousi, yksityislääkäripalkkioiden kela-korvausta esitetään poistettavaksi jne. Samaan aikaan toisaalla rahaa tuhlataan mielettömästi. Jos kaikki vuotokohdat tai edes osa niistä tukittaisiin, em. arjen sankareiden elämään kipeästi koskevia leikkauksia ei ehkä tarvittaisi lainkaan. Hyvää vappua!

      Poista
  3. Arjen sankaruutta tulee ihasteltua monestikin, kun kulkee avoimin silmin - näkee enemmän - kuten Sinä Petriina:) Olen ollut remppa- ja muissakin hommissa aika tiiviisti, tosin etupäässä vain omissa, joten vastailut on jääneet. Tuo kahvikuppiepisodi tuntui lämmittävältä ja tutulta. Vielä on olemassa ihmisiä jotka huomaavat lähimmäisen ja ojentavat käden, kaiken itsekkyyden keskellä se saa uskomaan ihmisyyteen ja huomiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arjen hyviä tekoja ruohonjuuritasolla samalla kun valtaan äänestämämme kahmivat ilmaisetuja itselleen ja lähipiireilleen.

      Harvoin minäkin kommentoin vaikka luen jutut ja katson kuvat, täälläkin pitäisi olla tykkää-painike kuten naamakirjassakin.

      Poista
  4. Hyvin kuvailet kaksi vastakkaista todellisuutta, Petriina. Mielestäni politiikka - kansalaisten edustaminen ja itsensä tuominen esille - on aikansa elänyt tapa järjestellä asioita. Emme enää tarvitse tällaista byrokratiaa vaan inhimillisempää lähestymistapaa, räätälöityjä ratkaisuja.

    VastaaPoista