lauantai 4. marraskuuta 2017

Iloa säkenöivä järjestys



Kirjastoautolta käteeni tarttui japanilaisen Marie Kondon kirja "Siivouksen elämänmullistava taika." Sen luettuani pitkään vireillä ollut "kuolinsiivoukseni" vaihtui vähemmän lopullisen tuntuiseksi "konmarittamiseksi". Vaikka en kaikista kirjan ohjeista, kuten vaatteiden viikkaamisesta pieniksi natturoiksi tai biojätepussin laittamisesta pakastimeen innostunutkaan, yksi oli ylitse muiden: Kotiin kertyneiden tavaroiden säilyttäminen tai hävittäminen tulee tapahtua ILON kautta! Eli tuottaako tämä esine minulle enää iloa? Ellei, on aika kiittää sitä aikaisemmin koetuista ilon ja onnentunteista ja hyvästellä se lempeästi, mutta päättäväisesti.

Aloitin olohuoneen nurkkahyllyn valokuvakokoelmasta, jossa jokin ei sopinut joukkoon, mutta vasta nyt oivalsin, että mikä. Olin laittanut lasten ja lapsenlasten kuvien keskelle oman kuvani, jossa istun syntymäpäiväkukkieni keskellä. Vaikka olen siinä pirteän ja nuorekkaan näköinen, koin sen olevan muistutus elämän rajallisuudesta ja poistin sen. Ja kas kummaa, aivan kuin kuvien lapset ja nuoret olisivat huokaisseet helpotuksesta ja alkaneet hymyillä entistä vapautuneemmin ja itsellenikin tulee kuvia katsoessani kevyt iloinen olo! Toisessa huoneessa olleelle äitini kuvalle tein samoin. Kuva oli otettu isän siunaustilaisuudessa, ja vaikka äidillä oli siinä hopeanhohtoinen huivi harteillaan ja uudet kiharat päässä, hänen ilmeensä oli niin väsynyt ja surullinen että sitä katsoessani omakin mielialani laski. Poistin kuvan ja laitoin sen tilalle toisen, jossa äiti istuu parveketuolissa arkivaatteet päällä hymynhäive kasvoillaan. Lattialla tuolin vierellä hehkuu punakukkainen pelakuu. Kuva viestittää äidin kanssa vietetyistä hyvistä hetkistä ja kun katseeni osuu siihen, saatan huikata: Moi, äiti!

Entäs matkamuistot? Tuottaako lähes kolmekymmentä vuotta sitten Jordanian Akabasta tuomani hiekkapullo enää iloa? Ei tuota. Muistan miten ihmeissämme katselimme kun miehet puhalsivat mehupillillä eri väristä hiekkaa lasipulloon ja tuloksena oli toinen toistaan kauniimpia palmujen, kukkasten ja kamelien kuvia, kirjoituttivatpa jotkut matkailijat kuvioiden sekaan oman nimensä. Innoissani ostin yhden ison ja muutaman pikkupullon, jotka lahjoitin läheisilleni. Mutta vuosien myötä matkan muistot ovat haalistuneet ja hiekkapullokin on kuljeksinut milloin milläkin hyllyn kulmalla. Sisältö olisi helppo kaataa roskikseen ja pullo viedä lasikeräykseen, mutta koska se tuntuisi suoranaiselta rikokselta tuntematonta hiekkataitelijaa kohtaan, kysyin, haluaisiko joku sen. Kyllä! Keväällä hiekkapullo saa uuden elämän nuoren perheen terassilla katseenvangitsijana.

Nurkkahyllyn perkaamisen jälkeen vuorossa oli kirjahylly. Tietokirjasarjan kokoaminen oli aikoinaan jäänyt kahteen ensimmäiseen osaan, ne revin ensimmäiseksi, sivut paperi- ja kannet pahvikeräykseen. Saman kohtalon kokivat sekä lahjaksi saadut että itse ostamani unkarinkieliset kirjat. Ainoastaan "Vanhan Kalevalan esipuhe suomeksi ja unkariksi" sekä pari värikästä lastenkirjaa jätin. Unkarilaiskirjailijoiden suomennettuja teoksia en hävittänyt. Muutama joko poistomyynnistä ostettu tai jotain muuta kautta hyllyyni kulkeutunut iloa tuottamaton tarpeettomaksi kokemani kirja joutui myös roskiin. Sen jälkeen kävin jokaisen hyllyn kirja kirjalta läpi. Mitä aarteita sieltä löytyikään! Muistoja ja tunnelmia. Omistuskirjoituksia. "Matkailija, vaeltaja minä olen ja joka päivä löydän uuden seudun sielustani". Nämä Kahlil Gibranin sanat rakkaat lapseni ovat kirjoittaneet erään  syntymäpäivälahjaksi antamansa kirjan etulehdelle. Mutta olisiko jo Marie Kondon vaikutusta se, että viime vuosina saaduissa kirjoissa enää vain harvassa on omistuskirjoitus? En itsekään ole enää kirjoittanut silloin tällöin ostamiini kirjoihin nimeäni, lahjaksi annettuihin olen laittanut pienen kortin kirjan väliin. Siten ne olisi helpompi laittaa kierrätykseen, myydä kirppiksellä tai tarjota antikvariaattiin. Pyyhin pölyt hyllyiltä, asettelin kirja-aarteeni takaisin paikoilleen. Monet niistä haluan lukea uudelleen. Ja vaikka en lukisikaan, niiden hävittäminen tuntuisi vielä pahemmalta kuin hiekkapullon tyhjennys. Seuraavaksi konmaritin työpöydän kaapin ja laatikon, samoin nukkumahuoneeni törkyhyllyt.

- Mitä täällä on tapahtunut? Ystävä kysyy silmäillessään olohuonettani. - Miten niin? - No kun täällä on jotenkin väljempää ja selkeämpää kuin ennen, hän sanoo. - Ei mitään muuta kuin että olen siivonnut kirjahyllyni. Niin ja löysin makurin hyllyn perältä tuon lampun, selitän. Mustalla pikkupöydällä valkoinen lasipallo, jonka päällä on pieni musta kupu kuin lakki lumiukon päässä, työnantajalta aikoinaan saatu joululahja jonka olemassaolon olin unohtanut. Ystävä ei usko selitystäni vaan yrittää löytää muitakin muutoksia, mutta kun niitä ei löydy, on vain uskottava konmarittamisen ihmeelliseen taikaan. (Marie Kondon toinen suomennettu teos on tuo otsikon "Iloa säkenöivä järjestys.")

Mutta kaikkea iloa tuottamatonta esineistöä ei kuitenkaan voi hävittää, vaikka Marie Kondo kehottaa esimerkiksi keittiövälineiden, astioiden ym. kohdalla niin tekemään. Jonkin naarmuuntuneen taikinakulhon tilalle voi hankkia uuden värikkäämmän, mutta iloa tuottamattomien käyttökelpoisten pannujen ja kattiloiden uusiminen tulisi turhan kalliiksi. Aikomukseni on kuitenkin käydä keittiön kaapit ja laatikotkin läpi, mutta kaikkein kovin konmarittaminen on vielä edessä päin. Vaatteet! Komeroissa tulisi siistiä ja selkeää jos kylmästi hävittäisin kaiken tarpeettoman ja iloa tuottamattoman kuten vaalean pitkän jakun tai hiekanvärisen housupuvun, joita en ole käyttänyt viiteentoista vuoteen. Mutta entä jos niille tuleekin vielä käyttöä? Tai jos laihtua hupsahdan niin että pitkä kapea tummansininen hame mahtuu vielä päälleni? Takkejakin on hyvä olla siltä varalta jos vaikka jonkin vetoketju menee rikki eikä sitä heti ehdi korjauttamaan jne jne. Vedän välillä henkeä ja kerään voimia vaatekaappien konmarittamiseen, jonka senkin aion vielä tämän vuoden puolella tehdä.

Mutta biojätepussia en laita pakastimeen! En vaikka minulla olisi miten tyhjä ja tilava pakastin.  Marie Kondo kertoo tekevänsä niin silloin jos ei ole aikaa tai mahdollisuutta viedä jätepussia ulos roskikseen eikä hän halua sen haiskahtelevan keittiössä. Vaikka hän kertoo pakastimeen laittamassaan pussissa olevan vain melko tuoreita jätteitä, ei silti onnistuisi minulta. Ellen voi heti viedä sitä ulos, laitan parvekkeelle tai ellei olisi parveketta, saisi haiskahdella keittiössä.

Ehkä konmaritusta voisi soveltaa myös ihmissuhteisiin. Jos jokin aikaisemmin iloa tuottanut ystävyys- tai tuttavuussuhde on muuttunut ilottomaksi, silloin tällöin väkisin ylläpidetyksi yhteydeksi, ehkä kummallekin osapuolelle armeliaampaa olisi lopettaa se kokonaan tai ainakin pistää joksikin aikaa jäähylle?



12 kommenttia:

  1. Terve, aloitan kommentoinnin juttusi viimeisestä kappaleesta :konmaritusta ihmissuhteisiin. Jäähy on paras keino,ei lopetus, joku pikkuseikka suhteesta saattaakin nousta muistoihin ja suhteen aktivointi tuo ihan uudet ilot elämään. Itse olen konmarittanut tavarataivaan h-e l- v... Hyllyssäni on KonMari tuottamassa ajottaista iloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu varmaan tapauksesta. Joskus jokin muisto saattaa aktivoida suhteen, joskus on ehkä ainoa vaihtoehto menneitä hyviä aikoja arvostaen sulkea lempeästi mutta päättäväisesti ovi perässään. Käsittelin jutussani ihmissuhteiden konmarittamista yleisellä tasolla. Itselläni ei ainakaan tällä hetkellä ole tarvetta sellaiseen ja toivon että muillakaan ei olisi minun suhteeni. Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi!

      Poista
  2. Hienoa, että olet jo toteuttamisvaiheessa tuossa asiassa. Koskahan mie ihan todella...huh, luopumisen tuska on raskasta, vie voimia, mutta sen jälkeen helpottaa kaiketi. Jälkipolvia tässä on oikeesti ruvettava ajattelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotini on pieni ja kirja- ja vaatekokoelmani ym. vaatimattomia joidenkin toisten tavarataivaisiin verrattuna, mutta voimille niidenkin konmarittaminen ottaa. Pienen lepäilyn jälkeen olo on kuitenkin niin kevyt ja iloinen, että työ ei ole mennyt hukkaan. Elleivät jälkipolvet itse jaksa tai ehdi selvitellä jäämistöä, kirpputorikauppiaat kyllä tekevät sen, vieläpä siivoavat huushollinkin ja kuljettavat tarpeettomat tavarat kaatopaikalle.
      Terveisin ja kommentista kiittäen nimimerkki Kokemusta on. Siis sekä konmarittamisesta että kirpputorikauppiaista!

      Poista
  3. Moitaas. Löysit kivan mulle lähes tuntemattoman sanan, Konmarittaa, jota ei kovin usein kuule tai paremminkin lue mistään. Mukava taas saada lukea tämä tekstipäjäyksesi.
    Mutta tottapuhut, kuinka vaikeaa vanhojen rojujen kanssa, tai paremminkin niiden poisheittäminen oikein onkaan.
    Mulla on tuo pikapuoliin edessä, jos suunniteltu muuttoni turkusseen toteutuu suunnitellusti. Kiirettä mulla ei suoranaisesti ole, paitsi se että Katariina Liisa Hellevi on keväällä jo viiden, ja velipoka kahdeksan ikäinen, joten lapsuus on kohta jo auttamattomasti ohimennyttä aikaa heidän kohdallaan ja suhtautuvat jo vaariin vanhana ihmisenä, ei tuskin enää vaarina. Muista lapsenlapsistani ei ole kuulunut hetkeen mitään, eikä esikoisestanikaan, joka keväällä erosi 20 vuoden avion jälkeen. Odottelen pääsyä senioritaloon, maaseutumaisemaan, ja salskeaan mäntymetsikköön, mutta saas nähdä kuinka vaarin käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan että hyvin käy! Turku on kaunis kaupunki ja senioritalossa on varmaan hyvä asua. Oma rauha, mutta tarvittaessa seuraakin löytyy, voi tehdä itse ruokaa tai mennä valmiiseen pöytään jne. Ja muuton yhteydessä "konmarittaminen" luontuu ihan itsestään!

      Poista
  4. Mie "konmarittelen" jo toista vuotta. Vähennän ja niukennan. Kemin kodissa olen jo muutamassa viikossa huomannut, miten vähällä tulen toimeen. Astioita on vain parin kolmen ihmisen tarpeisiin, ja vain niitä vaatteita joita pidän. Kuka tarvitsee kuutta täysimittaista kuuden hengen ruokapöydän liinaa? Kahta ruoka-astiastoa ja kolmea vanhaa kahvikalustoa aluslautasineen? kysyn vaan. Perkaus jatkuu ja paikallinen hyväntekeväisyyskirppis saa myytävää. Osan Iittalan ja Arabian astioista yritän myydä itse ja käyttän rahat "Valassafariin". Jos ja kun aikanaan muutan Kemiin kokonaan, voi olla, että en hankikaan suurempaa asuntoa, enkä lisää komeroita joihin kertyy asioita joita tuskin tarvitsen. Kirjoista olen suurimmalta osin jo luopunut. Loppuosaa tarjoan lastenlapsille. Jos eivät niitä halua, Kilpisjärven kirjasto toivottavasti haluaa ainakin runokirjakokoelmani. Hieno kirjoitus Sinulta. Kiitos. Kannustaa luopumaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentistasi tuli kevyt iloinen fiilis, olet jo pitkällä konmarittamisessa. Se tässä onkin yllättävintä että samalla kun luopuu jostain tarpeettomaksi käyneestä iloa tuottamattomasta kapineesta, oma mielikin avartuu ja puhdistuu. On ikään kuin enemmän tilaa "löytää joka päivä uusi seutu sielustaan." Ja jäljelle jääneet esineet tuntuvat entistä arvokkaammilta.

      Ehkä tämä on myös ikäkysymys. Nuorena sitä kerää muistoesineitä, valokuvia, kirjoja ikuisuutta varten, iän myötä asenne muuttuu. Onneksi säilytettäviä/hävitettäviä tekstejä ei kasaannu enää kuten ennen jolloin ne naputeltiin kirjoituskoneella. Eikä valokuvia liimata enää albumin lehdille. Päiväkirjoissakin olen siirtynyt helposti tuhottaviin ohuisiin vihkoihin. Kaikkea hyvää Sinulle!

      Poista
  5. Konmaritus on tuttu juttu, sitä harrastan, mutta huonolla menestyksellä, tosin vaatteiden kanssa olen jo onnistunut, mutta sitten tuli Ari ryökäle ja ne tuplaantuivat luonnollisesti- kuten tilakin:) Astia- ja keräilyhullu olen joten sinne järkiperäinen selkeyttäminen ei vielä onnistu. Olen kyllä elänyt ajan jolloin elin elämää johon mahtui hammasharja ja ylimääräiset alushousut, kaikki mahtuivat pieneen pussiin, Enempää ei tarttenut. Myös opiskelu- ja nuoruusaika meni aika vähäisillä värkeillä:) Kun muutin vuokra-asuntoon omakotitalosta niin kaikki iso osa tavaroita meni myyntiin ja kierrätykseen, osan lahjoitin, samoin silloin kun muutin vielä pienempään yksiöön niin luovuin paljosta. Nyt ympyrä on sulkeutunut ja olen taas omakotitalossa jossa on turhaa tavaraa ja törkyä. Kivasti taas kerroit - eniten liikutti se valokuvajuttu. Minulla ei ole ollut koskaan valokuvia esillä, vain hetken joku lapsenlapsen kuva ilman kehyksiä ja sitten nakkaan sen muistojen loojaan:) Jotenkin mieli on luopumassa jo paljosta koska tiedän ettei aikaa ole enää kovin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsin vaiherikasta on Sinunkin elämäsi ollut! Joskus olen muuttojen yhteydessä ajatellut, että onkohan tulevaisuuden ihmisten asunnoissa standardikalusteet eikä sohvia ja pöytiä ym. kamoja raahata enää huushollista toiseen. Itse konmaritin tai paremminkin siivosin äsken ompelurasiani, oli jo aikakin! Iloista joulun odotusta Ari-rakkaasi kanssa!

      Poista
  6. miten sä nyt sanoitkaan - "vaatteiden viikkaamisesta pieniksi natturoiksi" - niin mä tartuin nimenomaan tuohon viikkaamiseen: minulla kun on vanhanaikaisen klahvilipaston kolme alalaatikkoa vaatteilla ja mustien t-paitojen kasasta oli mahdotonta aikaisemmin löytää juuri se pitkähihainen tai se pyöreäkaula-aukkoinen sotkematta kasaa - niin nyt kun ne on kivassa "nuttarassa" riveittäin löydän heti ensi katsomalla sen mitä haen! olen muuten samaa mieltä, että kaiken karsimisessa on helpointa mennä juuri ilon kautta - tuottaako se tai tuo vielä iloa! mutta kirjat...ah, minun kirjani, niitä on edelleen siellä ja täällä täysien hyllykköjen vieressä ja päällä ja edessä ja siellä täällä - niihin ei mun konmaritustaidot oikein tahdo riittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnen minäkin joitakin jotka taittelevat vaatteensa "natturoiksi" ja esimerkiksi matkalaukkuun pakattuina ne muka säilyvät sileämpinä ja vievät vähemmän tilaa kuin minun tavallani pitkittäin pinotut eli "lateelleen" laitetut niin kuin äitini sanoisi. Jos laukkuun jää tyhjää tilaa, niin lateelleen laitetut saattavat hölskyä jompaan kumpaan laitaan kun tiiviisti pakatut "natturat" sen sijaan pysyvät paikoillaan. Jotenkin vain vierastan noita natturoita!

      Poista