sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Suomineidon synttärit


Yökylässä ollut lapsenlapsi ehdotti itsenäisyyspäivän aamuna että laulaisimme satavuotiaalle Suomelle "Paljon onnea vaan..." Lauloimme. Minkä jälkeen hän räpläsi puhelintaan ja ilmoille kajahti Porilaisten marssi ja Finlandia, jonka hiljalleen  voimistuvista alkusoinnuista tunnistimme luonnonääniä. Pyysin häntä etsimään myös Veteraanin Iltahuudon, joka sai minut kyynelehtimään, muistelemaan veteraanien hautausmaalla lepäävää, sekä talvi- että  jatkosodassa taistellutta isääni. Hänen kuvansa oli pikkupöydällä Suomenlipun vierellä. Ulos vilkaistessani totesin että luontokin kunnioittaa satavuotiasta Suomea pukeutumalla harsomaisen ohueen valkeaan lumivaippaan. "Ei luonto kunnioita meitä vaan meidän pitää kunnioittaa luontoa", lapsenlapsi huomautti. 

Päivällä paikalle pelmahti lisää porukkaa. Syötiin ja kahviteltiin, joku katsoi televisiosta Edvin Laineen ohjaamaa Tuntematonta sotilasta. Sitä ennen olin ehtinyt silmäillä kirkonmenoja sen verran että olin nähnyt  presidenttiparin saapuvan paikalle. Vilkkaan päivän hiljennyttyä iltaa kohti  korkkasin siideripullon ja istuin television ääreen. Uutisissa näytettiin "satavuotiaan pohjoismaisen hyvinvointivaltion" kansalaisia jonottamassa ruokakasseja! Sitten siirryttiin "etkoille" kohti linnanjuhlia lasiseinäiseen studioon, johon juhlapukuinen kondiittorimestari oli kuljettanut näytille kokonaista kolme komeaa täytekakkua. Eikä ainoastaan näytille, vaan juhlapukuinen toimittaja leikkasi niistä kimpaleen sekä omalle että toisen juhlapukuisen toimittajan lautaselle ja he alkoivat syödä maiskutella niitä televisiokatsojien seuratessa vesi kielellä toimitusta! Koska samalla silmäilin päivän lehteä, minulle ei täysin selvinnyt mikä oli homman nimi, vain ja ainoastaanko mainostaa kyseisen kondiittorin luomuksia ajatuksella "kateelliset katselkoot päältä kun nappaat riemun sieltä, toisen täältä!"

H-hetki lähestyi. Ja siinä he seisoivat, illan isäntäpari tv-toimittajien haastateltavina. Pidin rouva Haukion puvun väristä ja mallista. Oli ollut hieno ele antaa se vuoden suunnittelijaksi valitun nuoren naisen toteutettavaksi. Pidän myös siitä että hänellä ei ole tarvetta esitellä kireiden trikoiden verhoamaa vauvavatsaansa kuten nykyään näkyy olevan tapana, vaan puvun kangas laskeutui kauniisti ylhäältä alas asti.  Oli myös hieno ele kutsua juhliin vuosikymmenten varrella eri yhteiskunnan alueilla kunnostautuneita veteraanikansalaisia kuten myös nuoria tulevaisuuden toivoja. Ikikaunottaret Aira ja Lenita  hymyilevinä ja räiskyvinä kuten aina. Kirjailijat Eeva Kilpi ja Laila Hirvisaari kauniisti harmaantuneina, arvokkaasti ikääntyneinä  odottivat tyynesti kättelyjonossa vuoroaan. Suomisen Ollina tunnettu Lasse Pöysti poikansa saattamana, hurmurinäyttelijä Esko Salminen pönäköityneenä, mutta tuttu pilke silmäkulmassa hänen tervehtiessään illan emäntää. Ikä on ihmisen kunnia, ajattelin. Jotkut kansanedustajat  olivat ehostautuneet niin tuntemattoman näköisiksi että oli suoranainen ihme, miten tv-selostajat tunnistivat heidät. Muuten olen samaa mieltä siitä, että kansanedustajat voisi kutsua ainoastaan kerran tai korkeintaan kaksi kertaa neljävuotiskautensa aikana Linnan juhliin, jolloin yhä useammalla kansan edustajalla olisi mahdollisuus päästä mukaan. Olkoonkin että en liene ainoa, joka kuumissaan tungeksivaa juhlakansaa katsellessaan huokasi helpotuksesta että sai löhötä omalla kotisohvallaan.

Mutta sitten, ei voi olla totta! Kättelyn edetessä televisioruudun alareunassa alkaa pyöriä laskuri, joka ilmoittaa "kenestä illan kuningatar" äänestyksen kulloisenkin tilanteen! Rallitähden tyylikkään näköinen rouva on johdossa, seuraavana illan emäntä ja kolmantena hiihtolatujen kuningatar. Tämäkö muka satavuotias sivistysvaltio, jollaiseksi maatamme oli päivän mittaan myös ehditty mainostaa? Tunnen syvää myötähäpeää. Vai olenko minä vain paikoilleni jämähtänyt kalkkis, joka ei ymmärrä että historian havinaa tärkeämpää on se, kenen suunnittelemat asut ja korut pääsevät parhaiten esille? Mitkä ovat kulloisetkin muodin trendit meillä ja maailmalla? Itsekin liike-elämässä toimineena olen täysin unohtanut että raha se on joka ratkaisee ja kauppa se joka kannattaa! Esimerkiksi Lenita lienee oivaltanut sen tosiasian jo syntyessään. Isänmaallishenkisen haastattelunsa päätteeksi hän kehaisee olevansa mukana Nokian uudessa nousussa kuten aikoinaan oli ollut ensimmäisessäkin. Mainoskasvona tietty. Melkoinen saavutus kahdeksankymppiseltä!

Ensimmäisen kättelyjonon jälkeen olikin uutisten vuoro. Aikaisempina vuosina Linnan juhlien televisiointi on jatkunut fem-kanavalla tauotta, mutta nyt siellä pyöri Milanon naisten paratiisi, jonka katsomisen olin poikkeuksellisesti päättänyt jättää seuraavaan päivään. Ja niin siinä kävi että sillä aikaa kun  uutisankkuri jorisi päivän aikana moneen kymmeneen kertaan kerrottuja uutisia, sekä Suomen hallitus että diplomaattikunta ehtivät televisiokatsojilta salaa livahtaa Linnan juhliin. Ministereistä ei niin väliä, mutta eikö olisi ollut kohteliasta vaikka jälkeen päin näyttää ulkomaisten diplomaattien saapuminen satavuotiaan Suomineidon syntymäpäiville?

Siinä missä julkkiskaunottaret ja kirkkaan keltaiseksi tukkansa värjännyt laulaja ja siskonsa sekä jokunen herrahenkilö saivat runsain mitoin mediahuomiota, moni illan kaunotar, kuten aikoinaan Afganistanista Suomeen tulleen, vuoden pakolaiseksi nimetyn miehen kuvankaunis puoliso ja hänen tyylikäs jäänsininen iltapukunsa jäivät täysin huomiotta. Parin päivän kuluttua iltapäivälehden "Linnan juhlien tuntemattomia kaunottaria" osiossa hänetkin sitten esiteltiin. Hyvä että edes silloin. Orkesterin solisteina esiintyneiden Katri-Helenan ja Diandran esityksistä näytettiin pätkiä kotikatsomoihinkin, mutta juuri kun virittäydyin kuuntelemaan tenori Pentti Hietasen upeaa esitystä, hups! Televisioruutuun ilmestyykin toimittajatyttö haastattelemaan jotakuta julkimoa ruotsiksi ja sitä jutustelua kestää niin kauan että tenori on laulunsa laulanut. Perskale!

Merkilliseksi on maailma muuttunut, mutta siinä muutoksessa on vai yritettävä pysytellä mukana. Kysyin lapsenlapseltani, että  vieläkö heitä koulussa kutsutaan tytöiksi ja pojiksi vaiko kouluhenkilöiksi? "Meitä kutsutaan herrasväeksi", oli vastaus. Minulle ei oikein selvinnyt, oliko hän tosissaan vai velmuiliko vain? Juhlien jälkeisenä aamuna hemmottelin itseäni katsomalla Areenalta nostalgiselle 50-luvulle sijoittuvaa Milanon naisten paratiisia, jonka henkilögalleria lumoaa ja tarinan juonenkäänteitä on edeltä käsin mahdoton arvata.  

Lumoavaa joulun odotusta ja hyvää, joko vanhan- tai uudenaikaista joulujuhlaa kaikille! 

10 kommenttia:

  1. "Tunnen syvää myötähäpeää. Vai olenko minä vain paikoilleni jämähtänyt kalkkis, joka ei ymmärrä että historian havinaa tärkeämpää on se, kenen suunnittelemat asut ja korut pääsevät parhaiten esille?"

    Minäkin taidan olla sellainen paikoilleni jämähtänyt kalkkis.

    Toisaalta, minusta oli jotenkin piristävä juttu, että siellä oli se keltahiuksinen tyttö Alma, koska inhoan sitä pakollista ja väkinäistä pukukulttuuria, ja varsinkin naisten pukujen arvostelua sekä kilpailua, kuka on illan kaunotar. Alma on todella hyvä laulajakin.

    Huomioni kiinnittyi turkisvaatteisiin ja -asusteisiin, joita ei olisi pitänyt käyttää tässä juhlassa, varsinkin erään kansanedustajan valkoiseen nahkapukuun ja erityisesti minkkikaulapantaan. Se oli röyhkeää mm. presidentin puolisoa kohtaan, joka on eläinystävä. Hän on kirjoittanut erityisen koskettavan runonkin häkkieläinten kohtaloista.

    Mielestäni olisi jotenkin pitänyt muistaa myös leipäjonoissa olevia, vaikkapa tarjoamalla erityisen hyvää ruokaa leipäjonoihin edes tänä juhlailtana, ainakin Hurstin jonoon. Siitä olisi tullut positiivista huomiota, eikä se olisi tehnyt kummoista lovea juhlien budjettiin. Jos niin tehtiin, ei siitä ainakaan uutisoitu.

    Siellä leipäjonoissa on useitakin vanhuksia, jotka ovat osaltaan auttaneet Suomea sen satvuotistaipaleella käymällä töissä, maksamalla veroja, kouluttamalla lapsensa ja osaltaan tehneet mahdolliseksi mm. kaikkien tasavertaisen koulutusmahdollisuuden. Heidät me olemme unohtaneet, varsinkin valtiovalta on sen tehnyt huonontamalla heidän olosuhteitaan.

    Alla lainaus Jenni haukion runosta "Suojele, älä tuhoa". Se päättää esseistä, artikkeleista ja runoista koostuvan, 364-sivuisen teoksen. Lainasin tiedot ja runon Iltasanomien uutisesta vuodelta 2015, jossa Turkistarhaajien liitto lyttää runon.

    "mutta synnyin metalliseen häkkiin, ahtaaseen karsinaan,
    kapeaan aitaukseen,
    sysimustan säkin pohjalle, jossa ei ole tilaa olla minä
    jossa silmitöntä hätää, pelkoa ja ahdistusta tuntien etsin poispääsyä
    tunnista, päivästä ja kuukaudesta toiseen
    silmieni ensimmäisestä avautumisesta niiden viimeiseen
    sulkeutumiseen;
    kunnes häkin ovi avautuu ja ruumiistani revitään irti turkkini,
    se jonka oli määrä suojella minua
    elämässä, myrskyn hyytävyydessä, talven purevuudessa
    kunnes karsinan ovi avautuu ja ruumiistani leikataan irti lihani,
    se jonka oli määrä olla
    liikkuva, toimiva, tunteva minä”

    Runo päättyy runoilijan esittämään toiveeseen:

    ”suojele elämää, suojele, älä tuhoa, suojele, älä tuhoa – ” "

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysin samaa mieltä kanssasi siitä, että tv-katsojille lähikuvina esitellyistä Linnan juhlien herkkupöytien tarjonnasta osa olisi voitu toimittaa vaikkapa Hurstin järjestämään köyhän kansan itsenäisyysjuhlaan. Vai oliko siellä mitään muuta juhlaa kuin ruokakassien jakelu, mikä oli varmasti monelle juhlaa sekin.

      Jenni Haukion runo on todella koskettava, kiitos kun kirjoitit sen tänne!

      Poista
  2. Petriina ja Raili Sergejeff, teillä molemmilla mielipiteet ja niistä kertominen oli mukavalla tavalla kerrottuja, oli kiva lukea.

    Ja Ptriina, sinulla on fiksu lapsenlapsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Liisu! Nykynuoret ovat fiksuja ja heillä on omaperäisiä, tarkoin harkittuja mielipiteitä asioista.

      Poista
  3. En ole vuosiin seurannut itsenäisyysjuhlaa, koska mielestäni tällainen tapahtuma korostaa epätasa-arvoisuutta eikä muutenkaan kiinnosta. Milanon naisten paratiisi taas on ollut kuin raikas tuulahdus synkän syksyn vastapainoksi, vaikka vähän ylidramatisoitu. Olisin pitänyt päähenkilöstä enemmän, ellei hän olisi kohdellut veljeään niin ankarasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään Milanon naisten paratiisissa alkavat uuden tuotantokauden jaksot. Ylidramatisointia siinä kieltämättä on ja esimerkiksi päähenkilön näyttelijäntaidot eivät aina vakuuta. Luin jostain että hän on entinen Miss Italia, en muista kerrottiinko hänen näyttelijän koulutuksestaan mitään. Mutta kiehtova sarja joka tapauksessa!

      Luin myös jostain että ulkomaalaisten on vaikea ymmärtää, mikä suomalaisia kiehtoo Linnan juhlien kättelyjonoissa niin että he uhraavat monta ajastaan niiden tuijottamiseen!

      Poista
    2. Siis monta tuntia ajastaan....

      Poista
  4. Linnan bileet voisi mielestäni nykymuodossaan lopettaa, karmea jäänne jostain. Tilalle kunnon stadionfestarit tyyliin leipää ilman sirkushuveja. Kättelyn sijaan pressapari jakamaan ruokapaketteja hädänalaisille. Maakunnissa jakelutehtävän hoitaisivat maaherrat rouvineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ehdotus! Se olisi tasa-arvoista jos mikä. Rahasummalla, mikä menee linnan tarjoiluihin, koristeluun ym.ym. saisi melkoisen määrä ruokapaketteja kokoon. Takavuosien Linnanjuhlista voisi olla ylen Areenalla koosteita katseltaviksi kimallusta kaipaaville.

      Poista
    2. Se vielä, että Pedro sun kannattaisi varmaan lähettää tuo ideasi eduskunnalle, jospa joku kansanedustaja tekisi siitä eduskunta-aloitteen!

      Poista