perjantai 21. helmikuuta 2014

Oijoi, mitkä olympialaiset!


Kuten arvata saattoi, avajaiset ovat upeat. Olympiapuistossa kohoaa osallistujamaiden lippujen uljas rivistö. Vain yksi on joukosta poissa: Suomen lippua siellä ei näy! Kaksi sinivalkoista lippua hulmuaa vierekkäin, Kreikka ja Israel? Olisiko niistä toista luultu Suomen lipuksi? Olemme kuitenkin niitä harvoja maita, joiden valtion päämies istuu avajaisten katsomossa. Toivottavasti lippuasiakin saadaan pian kuntoon. Valtavista lumihiutaleista vain neljä aukeaa olympiarenkaaksi, viides pysyttelee siveästi supussa! Harjoituksissa sekin oli auennut ja harjoitusvideo vaihdetaankin pikapikaa tilalle niin että presidentti Putinin sviitin taulutelevisiolla mokaa ei muka ehditty edes huomata. Ilman suurempia seremonioita presidentti saapuu katsomoon. Mutta kuka on hänen vierelleen istahtava viehättävä nuori nainen? Kisaemäntä? Tytär? Turvallisuushenkilö vai haluaako hiljattain eronnut presidentti esitellä koko maailmalle uuden rakkaansa?

Kysymykset unohtuvat, katoavat historian huminaan kun Pietari Suuren purjehdus Venäjälle alkaa! Tsaarin  hovin loisteliaista tanssiaisista tummasävyisen vallankumouksen kautta verenpunaiseen Neuvostoaikaan teatterin, baletin ja nykytekniikan keinoin on upeaa katseltavaa. Osallistujamaiden joukkueet marssivat stadionille "maapallon sisältä," lattian alta eikä urheilijoiden tällä kerralla tarvitse seurata avajaisseremonioita seisaaltaan, vaan heille on varattu katsomosta istumapaikat.  Kisamaskotit, ystävällisen näköiset kookkaat eläinhahmot saapuvat stadionille. Salkoon isäntämaan lipun vierelle kohoaa olympialippu, olympiatuli sytytetään stadionin ulkopuolelle puistoon, josta se näkyy kauas ja korkealle. "Näyttävimmät kisojen avajaiset mitä koskaan olen nähnyt", suomalainen urheilutoimittaja toteaa. 

Mittelöt mitaleista voivat alkaa! Suomen joukkueen lipunkantajana toiminut, polvivammasta kärsinyt Enni Rukajärvi avaa Suomen mitalitilin lumilautailemalla hienosti hopealle! Lumilautailu on näyttävä laji, sitä on kiva katsella samoin kuin hiihtolatujen jylhiä maisemiakin. Aino-Kaisa Saarinen tulee naisten kympillä viidenneksi. Hyvä suoritus kun ottaa huomioon, millaisia vaikeuksia hänellä on viime aikoina ollut. Mutta siihen suomalaismenestys toistaiseksi tyssääkin. Lumi on liian märkää, huoneilma liian kuivaa, nenästä valuu veristä räkää, nuha ja kuume vaivaavat, voitelu huonompi kuin ikinä, takatuuli kiusaa mäkihyppääjiä, monilla, myös muilla kuin suomalaisurheilijoilla flunssa on joko päällä tai ainakin aluillaan. Joukkueen lääkäri ihmettelee, että miksi kuivan huoneilman aiheuttamista ongelmista ei kerrottu ennen kilpailua, vaan vasta sen jälkeen? Huoltoautossa on ilmankostuttimia, joilla ongelman olisi voinut poistaa.

Silloin kun tunteet ovat pinnassa, tulee sanoneeksi sellaistakin mikä ehkä jälkeen päin harmittaa. Eikö hävinneiden pitäisi antaa niellä rauhassa pettymyksensä, itkeä itkunsa sen sijaan että heiltä tivataan vastauksia mitä turhanpäiväisimpiin kysymyksiin? Vai liittyykö huippu-urheilijan valmennukseen sekin, että kaikkein katkerimmalla tappion hetkelläkin toimittajien kysymyksiin on vastailtava kiltisti ja samalla pidettävä urheiluvälineissä olevia sponsoroiden mainoksia esillä määrätty aika, vaikka tekisi mieli  haistattaa pitkät koko maailmalle? Rahako siinäkin ratkaisee?     

Mutta kisoja katsellessa mieli lepää vaikkei menestystä heti tulisikaan. Kotimaan poliittiset uutiset jäävät tauolle, samoin kisajärjestelyistä kantautuvaan kielteiseen kritiikkiin ehtii paneutua myöhemmin, nyt on aika nauttia tv-kuvan välittämistä upeista urheiluareenoista! Ihailla urheilijoiden sitkeyttä niin auringonpaisteessa kuin räntäsateessa, ainoastaan silloin kun sankka sumu peittää maiseman, kilpailuja joudutaan siirtämään. Lumista maisemaa piristävät lilansävyiset kukkaornamentit ovat mielestäni onnistuneet, tuovat kesän talven keskelle. Mutta ei voi olla totta! Suomi jää vain parin sekunnin päähän pronssimitalista kun ruotsalaishiihtäjäkö päihittää Aino-Kaisan! Verenpaine kotikatsomossa kohoaa ja seuraavana päivänä kiroilen kuin "turjan lappalainen" (mistähän tuokin sanonta tulee?) kun nuori Iivo Niskanen, joka on jo melkein kiinni mitalissa, jää siitä ainoastaan 0,2 sekuntia! Ruotsi vie kaikki mitalit! Kisayleisön keskellä kuningas ja kuningatar myhäilevät tyytyväisen näköisinä.

Kisojen lomassa on isomman lapsenlapsen musiikki-ilta ja tanssinäytös, vietän omia nimi- ja syntymäpäiviäni, pyöräytän parit kasvisruoat läheiseni perheeseen saapuvalle vegetaristivieraalle. Sitten jysähtää! Onni kääntää kelkkansa! Suomen tytöt voittavat viestissä hopeaa! Samoin parisprintissä. Ja vielä samana päivänä radiossa ja televisiossa pauhaa Porilaisten marssi; Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen ovat voittaneet kultamitalin! Kyyneleet valuvat pitkin poskiani. Kun Leijonat hetkeä myöhemmin peittoavat kisojen isäntämaan joukkueen jääkiekossa, niin pieni ihmissydän on, että tämän enempää ilon ja  onnen sekaista jännitystä se ei enää kestä. Suljen telkkarin ja luen synttärilahjaksi saamani Virpi Hämeen-Anttilan kirjan "Tapetinvärinen" loppuun. Se on kaoottinen kuvaus kaaoksesta, faktasta ja fiktiosta, mikä päähenkilön, kirjailijan mielessä luomisprosessin aikana myllertää. Siinä lukijakin alkaa kaivella omia unohdettuja tai tukahdutettuja lapsuusmuistojaan, varsinkin jos ne ovat yhteneväisiä kirjan päähenkilön muistojen kanssa, uskoo  löytävänsä ankeuden keskeltä ilon kuten kirjan päähenkilökin lopulta löysi.

Mutta lapsuusmuistoista minut temmataan nykyhetkeen kun tulee kutsu pienemmän lapsenlapsen iltaseuraksi. Ilokseni huomaan, että matkalle lähdön säkenöivään tunnelmaan ei välttämättä tarvita ulkomaanmatkaa, ei lähtöä vieraisiin kyliin tai kaupunkeihin, piipahdus naapuripitäjässä tai bussimatka kotikaupungin lähiöstä toiseen riittää! Perillä kaikki menee muuten hyvin, mutta television katselussa tulee tenkkapoo. Ei nimittäin riitä että mummi saa katsoa sarjaohjelmansa, olisi saatava katsoa vielä olympialaisten kultajuhlatkin samaan aikaan kun lapsi haluaisi katseltavan dvd-elokuvaa. - Voithan sä katsoa ne kotona yle-areenalta, hän sanoo. Mutta kun mulle tietskan äärellä tulee helposti huono olo, sanon, selitän miten tärkeää minulle olisi nähdä siniristilipun, jota isäni, hänen isovaarinsa vuosikaudet rämpi Karjalan metsissä puolustamassa, kohoavan korkeimpaan salkoon, kuulla Maamme-laulun kaikuvan  olympiastadionilla. Hän katsoo minua sen näköisenä, että ei kai tuo mummi vain sekoa olympialaistensa kanssa, mutta pieni joutuu antamaan periksi isommalle,  mitalienjako katsotaan. Se ei kuitenkaan tunnu yhtä juhlavalta kuin olin luullut ja koska  seremonia on ollut aikataulustaan myöhässä, elokuvaa emme ehdi enää katsoa. Äiti tulee töistä ja minä lähden kotiin. Myöhemmin pyydän lapsenlapselta anteeksi käytöstäni, mitalienjaon kun voi nähdä uusintana vielä monen monet kerrat, toivon että rakastetaan silti edelleen  toisiamme. Ja hän antaa anteeksi ja lupaa rakastaa.

Olympialaiset jatkuvat. Tänään iltapäivällä Leijonat kohtaavat Ruotsin, huomenna on naisten 30 km:n hiihto, ylihuomenna miesten viisikymppiä. Ja sunnuntai-iltana kisojen päättäjäiset, joiden huhutaan olevan erilainen, mutta ainakin yhtä näyttävä spektaakkeli kuin avajaisetkin olivat. Jaa niin, se presidentin vierellä avajaissa istunut viehättävä nuori nainen? Hän ei ollut kukaan arvuuttelemistani, vaan entinen kelkkailija Irina Skvertsova, joka sai vakavat vammat Saksassa v. 2009 törmättyään toiseen kelkkailijaan eikä sen jälkeen ole pystynyt kilpailemaan. Hänet on leikattu n. 50 kertaa ja Venäjällä on kerätty rahaa hänen tukemisekseen. Lehtitietojen mukaan hän kertoo saaneensa kutsun presidentin seuralaiseksi kisakatsomoon  kaksikymmentä minuuttia ennen avajaisten alkua.

9 kommenttia:

  1. Venäjä oli onnistunut uskomattomassa kisa-avauksessaan kuin koko Sotshin kisajärjestelyssäkin. Niin, harmitusta ja hilkulla oloa on tämä olympia-aika ollut. Sitä, että Suomen lippu puuttui, ovat korjanneet komeat mitallit, joita on jo saavutettu. Kiekko oli tänään pettymys, miksi ihmeessä hurrit vetävät aina Jellonat kenttään. Onko se psykologista, oliko syynä isäntämaata vasten pelattu matsi ja peliväsy, kun taas ruotsalaisilla oli pitempi toipumisaika?

    Omat lapsenlapseni taitavat olla innokkaampia kisakatsojia kuin itse, no voi olla, ettei nuorin vielä, minun olisi pitänyt mennä hänen isovanhempien päivään, mutta olin Karjalassa, joten en päässyt millään:( Lapsenlapset ovat solidaarisia, kyllä he rakastavat meitä, huolimatta ehkä itsekkäistäkin ratkaisuista, joita joskus teemme. Hyvää viikonloppua Petriinalle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iän myötä minustakin on näin innokas penkkiurheilija tullut. Tosin en nytkään seuraa juuri muuta kuin näitä isoja kisoja. Lapsenlapsi oli edellisenä päivänä ollut lasten Finlandiahiihdossa ja kyllä siitäkin keskusteltiin. Tottakai hän haluaisi mummin jakamattoman huomion itselleen ja seuraavalla kerralla toivon mukaan niin tapahtuukin.

      Kiekko oli pettymys, toivottavasti Leijonat saavat tänään pronssia ja tytöt... jaa-a, katsotaan! Hyvää viikonloppua sinulle myös! Täällä on yöllä satanut lunta vai räntääkö lienee, maa on kuitenkin valkoinen vaikka melko kostealta ilma näyttääkin. .

      Poista
  2. Kyllä. Kisat on komeet puitteiltaan, vaikka en juuri näitä ole seuraillut, sen kummemmin kuin muitakaan talviurheilukisoja, kesä sellaisista puhumattakaan.
    Vaikka näitä kisoja on ehkä moitittu eniten niin kyllä mun mielestäni vielä suuremmat ongelmat oli kiinassa kesäolympialaisissa, joissa väkeä siirrettiin ja rakennuksia purettiin pois olympialaisten jaloista.
    Kaikissa näissä nykyajan kisoissa on ollut ongelmana tuo aikataulujen pitäminen tiettyyn päivään mennessä.
    Ei sotshi siinä ole poikkeus.
    Poikkeus on se että venäjä sai ne ja onnistui saamaan ne ajoissa valmiiksi,
    vaikka pääasiassa omalla miestyövoima-teholla ne rakensivatkin.
    Saivathan ihmiset ainakin osaksi asuntonsa takaisin, tällä sotshissa vielä useampi, kuin kiinassa.
    Ehkä suomen lipun puuttuminen oli harkittua ja puputin ajatteli tekevänsä palveluksen ja palauttaa suomi emämaan hallintaan, saman lipun alle, nyt kun muut pyrkivät emämaan vaikutuksesta eroon ruotsalaisine! väreineen.

    Kummalliselta tuntui kun tusinaa mitalia suomi tais lähtiessä hehkutella. Ollaan tyytyväisiä ja ylpeitä että saatiin edes nämä, ja miesten hiidossa vielä monien tyhjien vuosien jälkeen. Kyllä mulla ainakin mieli liikuttui ja likuttuu vasta edeskin kun maamme laulu kajahtaa palkintopallilla, etenkin sen kultaisemmalta osalta.

    Vieläkö kun tuo kaikai selittelijä lakkas selostelemasta otteluita, niistäkin tuli kuunneltavia, ja onneks sitä ei enää miesten loppuotteluihin päästettykään kun vain pukuhuone haastatteluihin.

    Täällä on maa vielä valkoisena asfalttia myöten, vaikka se jo alkaa sulaa pois. Ikkunalaudat on ihan kuivat, eikä sade enää napsu, kuten tätä aloittaessani, joten taitaa säilyä osa huomiseen asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kisat on nyt kisailtu, jos ymmärsin oikein, seuraavat talviolympialaiset ovat etelä-Koreassa 4 vuoden perästä. Päättäjäisjuhlallisuuksissa mielestäni parasta oli se kun tanssityttöjen muodostamista olympiarenkaista yksi ei ensin auennut, mutta päinvastoin kuin avajaisissa, aukeni sitten kuitenkin. Loistavaa itseironiaa järjestäjiltä! Kisakiintiöni oli jo täynnä, joten en jaksanut paneutua päättäjäisseremonioihin kuin osittain.

      Poista
  3. Kiitos, Petriina, mielenkiintoisesta kertomuksestasi! Vaikka olen viettänyt vapaata koko viikon, olen vain seurannut iltapäivälehtien lööpejä, joten sain nyt tietää kaikki oleellisimmat asiat olympialaisista.

    Hyvin tulet toimeen lapsenlapsesi kanssa ja hänkin oppii tekemään kompromisseja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrettävää, että perheenäiti ei halua käyttää vapaaviikkoaan kisojen katseluun!. Eilisen 50 km:n hiihdon jännitysmomentin jälkeen kun suomalaishiihtäjä jossain vaiheessa karkasi muilta ja kotikatsomoissa oltiin jo kullan kiilto silmissä, mutta väsähti sitten viidenneksitoista, tuntui että en jaksa enkä halua enää yhtään lisää sen kaltaista jännitettävää.

      Poista
  4. Siis hyvät ja huonot puolensa kisoissakin. Joskus ennen olen seurannut lähetyksiä, etenkin kun on ollut olympialaisia, mutten nyt... ehkä joskus sitten taas, kun lapset ovat muuttaneet pois...

    VastaaPoista
  5. Putinpialaiset on vielä pahasti kesken. Putin järjestää vielä yhden ampumahiihtokilpailun Ukrainan rajalla. Kisaan osallistuu 150 000 innokasta talviurheilijaa.
    Sama porukka järjesti edelliset talvikisat v. 1939. Tällöin kilpailtiin mm Raatteen tien mestaruudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtajan kanssa samaa mieltä siitä, että olympialaiset ovat ennen kaikkea urheilijoiden, urheilun juhlaa. Ainakin tiedotusvälineiden antaman kuvan ja urheilijoiden lausuntojen perusteella kisat oli hyvin järjestetty, olkoonkin että niiden samoin kuin Pekingin ja ainakin jossain määrin myös Lontoon olympialaisten järjestelyihin liittyi paikallisten asukkaiden ja työntekijöiden kannalta ikäviäkin asioita. Mutta totta kai kisoja katsellessa myös historialliset tosiseikat muistuivat mieleen, varsinkin kun itse kuulun ikäpolveen, jonka varhaisimmat lapsuusmuistot liittyvät jatkosodan loppuvuosiin.

      Poista