lauantai 1. maaliskuuta 2014

Ensimmäinen kevätkuukausi

Ensimmäisen kevätkuukauden ensimmäinen päivä! Ikkunan takana kuulakas maaliskuun aamu. Helmikuun heleät juhlat ovat takana päin, ja vaikka kalenterin sivuilla on runsaasti tyhjää, erinäistä ohjelmaa on silti tiedossa tällekin kuulle. Keskiviikkona korvapoli, perjantaina silmälääkäri.

Silmälääkärillä käyntiä odotan mielenkiinnolla. Päätin nimittäin, että entiselle lekurilleni en enää mene, joten alkoi uuden etsintä. Siitä on jo aikaa kun bussissa  tapaamani naapuritalon rouva oli ylistänyt omaa silmälääkäriään Jyri Jokista (nimi muutettu) maasta taivaisiin, antanut minulle Jyri J:n käyntikortinkin. Mutta kun nyt vihdoin viimein aioin tilata hänelle ajan, en löytänyt käyntikorttia enkä muistanut hänen sukunimestäänkään muuta kuin että jotain vesistöön viittaavaa se oli. Naapuritalon rouvan sukunimen sen sijaan muistin, mutta hänen numeroaan ei ollut puhelinluettelossa, ehkä kysyisin sitä myöhemmin tiedustelusta. Muistin nimittäin  hänen kertoneen Jyri J:n vastaanoton olevan paikallisessa silmälääkäri keskuksessa, mutta yhtään Jyri-nimistä en sen nettisivuilta löytänyt. Toisella haulla selvisikin, että Jyri Jokisella on toisen lääkärin kanssa yhteinen yksityisklinikka. Joutuisin siis hyvästelemään Jyri Jokisen heti kun olin saanut selville hänen sukunimensä; Jokinen, ei siis Järvinen, ei Puro eikä Puronen niin kuin olin yrittänyt muistella. Soitin silmälääkärikeskukseen, kerroin tilanteeni eli sen, että haluan ajan kelle tahansa lääkärille, koska entiselleni en enää mene. - Oliko tämä entinen meidän lääkäreitämme? Vastaanottovirkailija tiedusteli. Ei ollut. - Haluatteko mies- vai naislääkärille? Kumpikin käy. Ensimmäinen aika löytyi tiistaille jollekin Matti Meikäläiselle.

Puhelun päätyttyä muistin minulla olevankin tiistaina muuta menoa, joten joutuisin vaihtamaan silmälääkäriajan. - Torstai? Vastaanottovirkailija kysyi. - Mieluummin jonain muuna päivänä, sanoin. - Perjantaina aamupäivällä olisi aika Jyri Jokiselle, hän jatkoi. - Siis MITÄ? Ottaako Jyri Jokinen teillä vastaan? Eikö hänellä ole oma vastaanotto siellä ja siellä? - On yksityisvastaanotto siellä ja keskussairaalalla myös ja parina päivänä viikossa täällä meillä, virkailija kertoi. Kerroin naapuritalon rouvan ylistäneen Jyri J:n maasta taivaisiin, joten ilman muuta varaisin hänelle ajan. Lopun päivää minulla oli samankaltainen tunne kuin aikoinaan ensitreffeille lähtiessä. Käyntikortissa olleesta Jyri Jokisen valokuvasta en muistanut muuta kuin että miellyttävän näköinen nuorehko mies siinä oli ollut eikä se ollutkaan oleellista, vaan naapuritalon rouvan ylistävät lausunnot hänestä. 

Ai että miksikö en enää halua mennä entiselle lääkärilleni? No kun hän, ihan miellyttävä mieslääkäri muuten hänkin, kolme vuotta sitten olisi melkein väen väkisin lähettänyt minut yksityiseen kaihileikkaukseen! Julkisen puolen jonoon näköni ei vielä ollut tarpeeksi huono. Paljon aikaisemmin, en edes muista milloin, hän oli todennut oikeassa silmässäni kaihin olevan aluillaan. Ja vaikka hän oli vakuuttanut sen olevan yhtä luonnollista kuin hiusten harmaantumisen, surullinen olo, suoranainen kuolemantunnehan siitä oli ensimmäiseksi tullut. Mutta varsin pian ihminen tottuu ajatukseen, että iän myötä aistit heikkenvät, toisilla aikaisemmin kuin toisilla ja iloitsemaan siitä, että niiden toimintakykyä voidaan erilaisin toimenpitein parantaa ja että kyseessä on harmaa- eikä viherkaihi tai jokin muu silmäsairaus, jonka hoito olisi jo paljon vaikeampaa. Niinpä seuraavalla käyntikerralla en ollut enää kaihista moksiskaan, mutta yksityisleikkaukseen menoa vastustin, koska se olisi minulle liian kallis ja miksi ihmeessä olisi leikeltävä kun kerran näen vielä niin hyvin että en pääse kunnalliseen  leikkausjonoon? - Mutta kun näköänne ei enää oikein voi laseilla  korjata, lääkäri totesi, kertoi eräässä etelä-suomalaisessa kunnassa olevasta ykityisestä klinikasta, jossa leikkaus tulisi jonkin verran edullisemmaksi, lupasi kirjoittaa minulle lähetteen  sinne. Kieltäydyin siitäkin. Niinpä hän kirjoitti silmälasireseptin, sanoi että menkää nyt optikon kanssa keskustelemaan, mitä mieltä hän on asiasta.  

- Tehän saisitte vielä ajokortinkin! Silmälasiliikkeen optikko, keski-ikäinen nainen huudahti reseptin nähtyään. Olin niin tyrmistynyt että otin ensimmäiset sovittamani, 29 euron hintaiset ohuet kehykset. Rinnakkaistarjouksena oli aurinkolasit samaan hintaan samoilla vahvuuksilla, mutta koska niihin ei ollut yhtä halpoja kehyksiä kuin varsinaisiin laseihini, jouduin maksamaan erotusta 50 euroa. Mietin, oliko silmälääkäri ehkä mainitsemansa klinikan osakas ja miten paljon kaihileikkaukseen lähetetään ihmisiä, jotka näkisivät vielä ilman leikkaustakin? Luen nimittäin yhä edelleen niillä samoilla kolme vuotta sitten saaduilla laseillani, mutta koska silmäni ovat viime aikoina olleet rasittuneet ja pienen tekstin lukeminen on hiukan vaikeutunut, menen lääkärille. Toivon etten vieläkään olisi kyllin "kypsä" julkisen puolen leikkausjonoon ja että saisin hiukan vahvemmat lasit, joihin tällä kerralla valitsisin myös tyylikkäämmät kehykset. Mutta voihan olla että Jyri Jokisen diagnoosi on sama kuin edellisen lääkärinikin. Unessani hän ei nimittäin ollut mitenkään kovin miellyttävä. Vastaanotolla potilaiden silmiä leikattiin liukuhihnalla ja minutkin hän aikoi laittaa leikkauspöydälle ennen kuin oli edes tutkinut silmiäni! Kieltäydyin ehdottomasti ja lähdin etsimään uutta lääkäriä. Unessa.

Todellisuudesta tiedän kertoa viikon perästä. 

14 kommenttia:

  1. Sinullapa on täällä hyvä ja mielenkiintoinen juttu. Hyvä siksi, että se on hyvin kirjoitettu, ei mitään töksäyttelyä, vaan sujuvaa, juoheaa tekstiä. Mielenkiintoinen siksi, että jo vuosia sitten bussissa, matkalla johonkin, muistaakseni konserttiin, vieressäni istuva silmälääkärin VAIMO, antoi minulle diagnoosin, että selvä kaihi-tapaus! Siis minä. Olin kertonut hänelle, että kaukonäkö oli minulla parantunut, lähinäkö heikentynyt.

    Pitäisiköhän mennä kaihileikkausjonoon?
    (uusin viime kuussa ajokortin ja lääkäri sanoi näkökokeesta: hyvin meni!
    Olisikohan hän ollut valelääkäri?) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa vaimo bongailee potilaita miehelleen! Minulla on toisessa silmässä kaihi, koska yleislääkärikin totesi sen silmänpohjaa katsoessaan, mutta onko se edennyt vuosien takaisesta, sitä en tiedä. Ristiriitaisinta onkin se, että kun optikon mukaan näkökykyni olisi riittänyt ajokorttiin (mitä minulla ei ole koskaan ollut!), lääkärin mielestä minun olisi pitänyt suostua silmäleikkaukseen! En vieläkään tarvitsisi laseja muuta kuin lukiessa ja kirjoittaessa, mutta on tullut tavaksi roikottaa niitä silmillä lähes jatkuvasti. Jos lääkärin mielestä kaihi on parempi leikata pois alkuvaiheessa kuin odottaa sen kehittymistä (mitä ei ehkä tapahtuisikaan!), olisi luullut hänen kertovan siitä.

      Poista
    2. Petriina, minä olen kuullut päinvastaista. Eräälle tutulle, jolla oli todettu kaihi, ja joka halusi leikkauttaa sen, silmälääkäri sanoi: Odotetaan että se kypsyy, ei leikata vielä.
      Jos sinä näet vielä ja tulet ihan normaalisti toimeen silmilläsi, miksi niitä pitäisi leikata? (minä en ole kyllä asiantuntija, tuo on vain maalllikon ihmettelyä).

      Poista
    3. Hyvä tietää, että lääkäri on sanonut niin. Kunnalliseen leikkausjonoon ei potilasta laitetakaan ennen kuin kaihi on niin pitkälle kehittynyt että se vaatii leikkausta.

      Poista
    4. Just, ja sitten saa olla jonossa huononäköisenä, sillä ei sinne kunnalliseen leikkaukseen pääse heti jonoon joutuesaan.

      Minulla oli kaihi, optikko totesi sen jotain 7-8 votta sitten. Eli hänhän ei saa sitä kertoa, vaan tilasin optikon silmälääkärin, joka sanoi, että on ihan pieni vielä, leikkauta se vasta kun et näe ajaa autoa. Shokinhan siitä sain - hetkellisen. Sitten unohdin koko asian, kului 1-2 vuotta kunnes aloin ihmetellä, miksi silmälasini on muuttuneet huonoiksi nimenoman auton ratissa ollessani - ja sitten muistin kaihin !!
      No, tilasin siltä seisomalta pätevän kirurgin yksityiseltä (selitin tahtoni ajanvarausnaiselle) ja pääsin heti leikkaukseen ja viikon kuluttua leikattiin toinenkin, jossa oli myös pieni alkava kaihi. Lääkäri sanoi, että kaihia on ihan turha säästää isommaksi.
      Samalla minulta leikattiin se.. se.. katsenäkö, eli en tarvitse enää silmälaseja, Toisessa on kaukonäkö ja toisessa lähinäkö. Kysyessäni syytä moiseen, sanoi, että silmät tottuu ja muokkaantuu tarpeen tullen kauko- tai lähikatseluun. Kesti kait puoli vuotta totutella, mutta en ole hetkeäkään katunnut. On ihana olla ilman laseja. Varulla on silti lasit, joita käytän esim. lukiessani yöllä sängyssä. Mutta esim tietokoneella. tarkkaa työtä tehdessäni en tarvitse laseja.
      Eikä niitä laseja ole tarvinnut uusia. Tulee siitäkin rahansäästöä. Ajattele, kuinka usein ostat uudet lasit (ja mitä ne maksaa..). Leikkaus maksoi siihen aikaan jotain 1300 e/silmä, + muutama lääkäriaika.

      Oli ihana tunne heti leikkauksen jälkeen katsella eriväristä maailmaa, valkoinen oli valkoinen eikä harmahtava (jota väriä ennen luulin valkoiseksi) ja esim lääkäreiden harmaan rusahtava työtakki olikin turkoosi !! Katselin leikkausten välillä vuoroin vanhalla silmällä harmaata maisemaa (jonka en ollut tiennyt olevan niin väritön) ja vuoroin uudella uutta värikästä. Toisen silmän leikkauksen jälkeen ei tietenkään ollut enää värieroja.

      Kaihi ei aiheuttanut vielä haittaa itse näköön ym ennen leikkausta, olihan silmälasit, näin lukea sun muuta, ainoastaan autonajo alkoi tuntumaan pikkuhiljaa hankalammalta.

      Sorry, asiaa tulikin pitkästi, yritin tiivistää, mutten oikein onnistunut :)

      Poista
    5. Ihan hyvä kuulla erilaisia kokemuksia asiasta. Ehkä jonojen pituus vaihtelee paikkakunnittain ja ajankohdallakin lienee merkitystä, mutta tottahan se on, että näkö saattaa huonontua jonottaessa niin että on mentävä yksityisklinikalle leikkaukseen, esim. isälleni kävi aikoinaan niin. Minun budjetissani 1300 euroa per. silmä on kuitenkin niin iso summa, että ainakin yritän odottaa julkiselle puolelle. Silmälasien uusinta 3-4 vuoden välein on mielestäni parempi vaihtoehto varsinkin jos kaihini kasvu osoittautuu jämähtäneen paikalleen niin kuin joskus kuulemma käy eikä haittaa näkökykyäni. Katotaan nyt mitä "Jyri Jokinen" perjantaina sanoo!

      Poista
  2. Huomenta, Petriina.
    Tuossa edellisessä se kaikki on sanottu muutamalla ensimmäisellä rivillä.
    Maaliskuun aamut on täällä olleet sumuisia parina aamuna.
    Ja yks kummastus lisää.
    Kun alkutalvella halusin antaa linnuille ruokaa, houkutellakseni muitakin kuin talitinttejä aterialle, valkoima ja sirkutus ja liikehdintä lajeineen oli laaja.
    Olin ostanut juuri tähän tarkoitukseen sopivan siemenvalikoiman ja pähkinöitä valmiiks kuorittuina.
    Pari päivää, niin tintit olivat häätäneet kaikki muut pois, pientä kuusitiaista lukuunottamatta.
    Nyt kun on näin lämmintä ollut pitkään, talitintin on olleet jo kauan poissa.
    Mutta muille harvoille ja vaatimattomille vierailioille tuntuu yhä kelpaavan.
    Näistä havoista vierailoista olen tyytyväisempi, kuin suuresta parveilusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi että kerrostalon parvekkeella ei enää saa ruokkia lintuja, joita täällä metsäluonnon keskellä pyrähtelee runsaasti. Joskus talvipakkasilla olen heittänyt ryynejä parvekkeen lattialle, josta tintit ovat käyneet ne nokkimassa. Onkohan kauraryyneissäkin suolaa jota ei kai saisi linnuille antaakaan? .Eräs pariskunta laittaa linnuille pönttöjä takapihan metsän puihin, joku oraville pähkinöitä pihapuiden koloihin, jouluna lyhteen koivunhaaraan jne.

      Muuten, minulla on paha tapa otsikoida jotkut juttuni harhaan johtavasti. "Ensimmäinen kevätkuukausi" kertookin silmäsairauksista!

      Poista
    2. Noh, liekö tuo otsikointi kovinkaan vakava asia.
      Se on sellainen välttämätön pakko laittaa jotakin siihen kohtaan.

      Poista
    3. Otsikon olisi hyvä olla sellainen että se houkuttelee lukijoita ainakin kurkkaamaan mitä tarina pitää sisällään. Joskus sen keksiminen osoittautuu kuitenkin vaikeaksi.

      Poista
  3. Jäämme jännityksellä odottamaan seuraavaa blogiasi, Petriina! Minusta unesi oli hyvin mielenkiintoinen. Todella tehokasta palvelua! En tosiaan usko, että ennaltaehkäisytoimenpiteet olisivat niin rajut nykyisin, mutta kukapa tietää tällä säästötoimenpiteiden aikakaudella... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin uni oli mielenkiintoinen ja dramaattinen. Toivottavasti "Jyri Jokinen" ei ole unessa näkemäni kaltainen!

      Poista
  4. unet ja todellisuus ovat hyvin samanlaisia, olen myös kaihin takia puoli sokea, toinen silmä on vielä terve, joten en päässyt kunnalliseen edes jonoon..ja toivon että näkö säilyy terveessä vielä jonnii aikaa kun tulevaisuus näyttää kunnallisen hoidon puolelta toivottomalta. yksityisellä sektorillahan ongelmia ei ole tarvitaan vain rahaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerron omasta viikon takaisesta lääkärireissustani lähipäivinä. Mulla oli mieluinen vieras viisi päivää, joten en ole juurikaan ollut koneella.

      Poista